Fejkad annonsblockerare installerades av 37 000 användare — bombarderade med reklam

Ransomware skull

Annonblockerare blir allt vanligare och är ett praktiskt sätt att slippa störande reklam på internet. Bland de mer populära lösningarna finner vi AdBlock som laddats ner av miljontals användare — och nyligen lades en fejkad annonblockerare med samma namn upp på Chrome Web Store.

Den kopia som lyckades smita igenom säkerhets- och kvalitetskontrollen hos Google gjorde precis tvärtom mot vad en annonsblockerare ska göra. Den visade reklam istället och stora mängder dessutom. Totalt ska kring 37 000 användare ha drabbats.

Tilltaget uppmärksammades först av en säkerhetsexpert som kallar sig SwiftOnSecurity på Twitter. I en serie tweets på det sociala nätverket synliggjorde hen Googles stora säkerhetsmisstag. Och gjorde Google uppmärksam på att den fejkade annonsblockeraren fanns på Chrome Web Store.

Det här är inte första gången som Google missar i sin säkerhetskontroll. Den mänskliga faktorn spelar en roll men även det semi-automatiska godkännandet av nya applikationer och tillägg i Chrome Web Store är delaktig i problemet.

Tacksamt nog är många av de första som drabbas snabba med att ge dåliga betyg som kan hjälpa andra att undvika fejkade applikationer och tillägg. Tyvärr är det inte alla som läser omdömen eller ens ser det låga betyget. Istället går de bara på namnet och blir på så vis grundlurade.

Läs mer om den här nyheten på webbsajten Bleeping Computer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.