Facebook vet din plats – även om du nekar åtkomst till platsdata

facebook-logo-square

Facebook vet vart du befinner dig – oavsett om du ger mobilappen tillgång till din platsdata eller inte. Det avslöjar forskaren Aleksandra Korolova vid University of Southern California i ett inlägg på Medium.


Enligt en undersökning som Aleksandra utfört är det i princip helt menlöst att slå av tillgången till platsdata för Facebook. Sajten kan ändå precisera vart du befunnit dig och visa reklam för dessa platser i sin app.

Anledningen är att Facebook har tillgång till din IP-adress, WiFi-nät och en mängd andra datapunkter. Tillsammans ger de en mycket bra bild av dina förehavanden och vart du befunnit dig. Facebook kan till och med använda bluetooth-information till detta.

Här är några av de saker som Facebook använder för att hitta din position:

  • Identifiering av resa / navigation
  • Besök i affärer eller andra kända platser
  • Passiv Wi-Fi
  • Aktiverad GPS
  • Incheckningar på Facebook
  • Undersökningar
  • Anslutningsfyrtorn

Det är knappast någon nyhet att företag använder exempelvis IP-adresser för att spåra besökare på webbsajter och liknande. Det som är anmärkningsvärt med Facebook är att företaget medvetet för användarna bakom ljuset med meningslösa inställningar. Åtminstone man ska tro rapporten från Aleksandra Korolova.


The Location Controls provided by Facebook give an illusion of control over the data that informs one’s ad experience, not actual control. Moreover, Facebook makes false claims about the effect of controls.

Aleksandra Korolova

Tacksamt nog finns några sätt att skydda sig mot Facebooks vakande ögon. Om än lite krångliga sådana.

Det bästa är att använda en VPN-tjänst på mobiltelefonen och i datorn. Den isolerar all trafik så att Facebook (och andra sajter eller tjänster) inte kan se vad du gör på internet. Du kan även använda annonsblockerare som stoppar spårpixlar och dylika.

Vi rekommenderar OVPN som är en svensk, prisvärd VPN-tjänst. För att blockera annonser och spårare i webbläsaren är uBlock ett utmärkt alternativ.