Facebook tvingar dig att använda Messenger-appen

facebook-logo.png

Facebook lyfter ur meddelandefunktioner ur sin mobila applikation och tvingar användarna att ladda ned den separata appen – åtminstone om man vill fortsätta använda Messenger efter de två veckors tidsfrist man har på sig att göra bytet.

När tiden har gått ut kommer nämligen Messenger-knappen som finns i appen till Android och IOS inte längre att fungera som vanligt. Istället skickar den en vidare direkt till den separata applikationen, något som inte lär falla i god jord hos många.

Tacksamt nog för en del så finns flera kryphål i de nya restriktionerna. Bland annat så kommer billigare Android-telefoner inte att ha samma krav som de dyrare, de med Windows Phone och tablets kommer fortfarande att se meddelanden i den primära appen och den som har Paper-appen till IOS fortsätter att få meddelanden dit.

Man ska nog räkna med att Facebook tänker utveckla bort de tre ”kryphålen”, om man vill kalla dem det, i framtiden – så börja vänja er vid att Messenger nu ska användas som en separat applikation.

Personligen ser jag det hela som ett onödigt tilltag för den funktionalitet som finns idag, men med tanke på att Facebook köpte upp WhatsApp så ökar möjligheterna till implementation av den tjänsten om Messenger inte finns i Facebook-appen. Med lite tur och hopp får vi även tillbaka stödet för SMS (stöd som tidigare togs bort) och MMS-stödet som aldrig har funnits.

Givetvis förstår man att Facebook vill försöka flytta så många som möjligt från SMS/MMS till egna Messenger och WhatsApp, men att inte erbjuda möjligheten till det förra tycker jag begränsar applikationen rejält.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.