Copyswede attackerar oskyldiga konsumenter

copyswede-logo

Copyswede har med den senaste domen mot Sony visat att de tänker fortsätta attackera vanliga konsumenter med sina privatkopieringsavgifter.

Lunds tingsrätt beslutade nyligen att Sony Mobile ska betala 300 000 kronor, nedsatt från 2.8 miljoner kronor plus ränta, till Copyswede i avgift för en av företagets Walkman-telefoner. En avgift som ska ersätta inkomstbortfallet för de artister vars musik kopieras och lyssnas på av användarna.

Anledningen till att ersättningen skrevs ned är för att domstolen tittade på telefonens alla funktioner och menar att det finns så många funktioner som inte har med privatkopiering att göra – en liten vinst för Sony Mobile, industrin och konsumenterna – men fortfarande en stor vinst för Copyswede som nu kan gå vidare och attackera fler tillverkare och företag.

Användandet av ”privatkopierad” musik minskar kraftigt varje år och med billiga musiktjänster på stark uppgång är det helt oförståeligt att man tillåter Copyswede köra över oss svenska konsumenter på det här sättet. Jag använder personligen Spotify i min telefon, betyder det att jag ändå måste betala extra när jag köper min Galaxy S4 för att betala musikindustrin ytterligare en gång?

Om man frågar Copyswede så är svaret självklart – visst ska man göra det. Det betyder absolut ingenting om man privatkopierar eller inte – man ska betala ändå!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.