Därför låg Facebook, Messenger & WhatsApp nere i 6 timmar (oktober 2021)

Facebook

Facebook låg nere tillsammans med många syskontjänster, bland annat Messenger, WhatsApp och Oculus VR.

Uppdatering: Därför kraschade alla Facebooks tjänster

Nej, Facebook blev aldrig hackad. Ja, alla dina personliga uppgifter och meddelanaden är fortfarande säkra. Och med det ur vägen – vad gjorde egentligen så att Facebook och alla dess tjänster gick ner under måndagen?

Facebook har bekräftat att en felkonfiguration i deras routrar gjorde att i princip allt slutade fungera. Det var alltså en intern, egen felaktighet som påverkade miljarder användare världen över.

Problemen visade sig när en så kallade BGP-uppdatering utfördes. Det är ett rutinjobb som slog ut all DNS-information, det vill säga den adresskatalog som Facebook behöver för att andra ska hitta rätt.

Enligt uppgift var kraschen under måndagen så illa att även den interna kommunikationen påverkades. Anställda behövde använda mejl via Outlook för att få konktakt med andra när de egna systemen slutade fungera.

Mark Zuckerberg, VD på Facebook, gick ut med ett officiellt meddelande och en ursäkt till alla som påverkades.

“Sorry for the disruption today — I know how much you rely on our services to stay connected with the people you care about.”

Läs hela meddelandet från Zuckerberg här.

Kraschen var den värsta för Facebook och Zuckerberg sedan 2019. Då låg sajten nere hela 24 timmar (!).

Lite konspiratoriskt så kraschade Facebook bara dagen innan en tidigare anställd på företaget, Frances Haugen, skulle vittna inför kongressen om sina upplevelser på Facebook.

Haugen är en visselblåsare och tidigare produktägare som arbetade med Facebooks Civic Integrity-grupp. Hon gav stora mängder känsliga dokument till Wall Street Journal och har även varit med på 60 Minutes.

Ursprunglig artikel

Tjänsterna började få problem kl 18.00 den 4 oktober då merparten av Facebooks olika tjänster låg nere för ungefär 2,9 miljarder användare.

Läs mer: Facebook sparkare ut forskare som undersökte sajtens problem med desinformation

I skrivande stund vet vi inte varför alla Facebooks tjänster ligger nere. Spekulativt kan det röra sig om ett så kallat DNS-relaterat fel.

Cloudflare-chefen John Graham-Cumming har meddelat att de upptäckte flera ändringar kring Border Gateway-protokoll (BGP) precis innan tjänsterna gick ner.

Det indikerar att någon på Facebook kan ha gjort en felaktig konfigurering som är orsaken till problemen.

Och problemen har värsta möjliga genomslagskraft. Effekten av (den potentiella) felkonfigurationen påverkar flera miljarder (!) människor världen över.

Läs mer: Appar på Google Play Store stal Facebook-lösenord

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.