Facebook, Instagram & WhatsApp får inte förinstalleras på din Huawei-telefon

huawei logo

Huawei får inte skeppa mobiltelefoner med Facebook-appen förinstallerad. Inte heller Instagram eller WhatsApp får finnas på telefonerna ur lådan – men det finns en ljusning i mörket.


  • Du kan fortfarande installera apparna via Google Play Store – åtminstone ett tag
  • Google varnar för att Huaweis hybridoperativsystem är en stor säkerhetsrisk
  • Oklart hur Huawei tänker göra med andra förinstallerade appar i framtiden
  • Lästips: Legitima appar i Windows 10 visar skadliga annonser

Facebook stoppar Huawei från att förinstallera alla företagets appar på den kinesiska tillverkarens mobiltelefoner. Det betyder Facebook-appen, Instagram och WhatsApp i skrivande stund.

Tacksamt nog betyder det inte att användarna stoppas från att installera dem från Google Play Store. Du kan hitta, installera och uppdatera apparna precis som vanligt från appbutiken.

Du är alltså inte begränsad på fler sätt än att det tar lite längre tid när du först fått din telefon.

Intressant nog kommer Huawei-telefonerna att fortsätta ha appar från Google. Anledningen är att företaget nyttjar det 90-dagars uppskov som Huawei fick av amerikanska myndigheter tidigare i maj 2019. Det betyder att Google fortsätter att släppa säkerhetsfixar till mobiltelefonerna precis som tidigare.


Dessutom kan Google Play Store, Play Services, Gmail och andra appar fortsätta vara förinstallerade på sålda telefoner även under den perioden. Därefter blir det mer oklart hur Google kommer att göra för att följa de regler som faller på plats när uppskovet löper ut. I augusti får vi reda på exakt hur allvarlig klyftan mellan Google och Huawei kommer att bl.

Google har tidigare sagt att Huawei kommer bli en ännu större säkerhetsrisk om företaget inte får använda Android i sina mobiltelefoner.

Anledningen är att Huawei har utvecklat en hybridlösning för sina mobiltelefoner och datorer som baseras på Android. Och Google menar att om operativsystemet skulle hackas eller övervakas av Kina så är det mycket mer allvarligt än med Android.

Huruvida Trumpadministrationen väljer att lyssna på varningarna från Google eller inte återstår att se. Just idag finns ingen ljusning och det ser inte bättre ut än att Huawei kommer att tvingas använda sitt hybridoperativsystem i framtiden. Vi håller tummarna för att så inte behöver ske.