Facebook, Google, Amazon & Disney nobbar iOS-appar på macOS

Netflix kommer att finnas som iOS-app för macOS

apple macbook air m1 2020

Varken Google eller Facebook har några planer på att släppa sina appar och tjänster till Apples ARM-baserade datorer med macOS Big Sur.


  • Inget intresse för att ta iOS-apparna till macOS
  • Tunga jättar som Facebook och Google släpper inte iOS-apparna till macOS
  • Lästips: Så bra är Apple M1-processorn

Även om de Apple M1-bestyckade datorerna rent teoretiskt kan köra i princip alla iOS-appar i App Store så kan utvecklarna välja att hålla sin mjukvara utanför macOS.

Det betyder kort att appar som Gmail, Drive, Maps, Messenger, Facebook och WhatsApp inte kommer att finnas som appar till macOS.

Det är så klart inget större problem. Alla dessa tjänster finns redan på webben. Betydelsen ligger i att ingen av de stora aktörerna väljer att bry sig om ARM-stödet för macOS.

Inte heller Amazon, Disney eller spelutvecklaren King har något intresse. Vilket betyder att videotjänsterna Disney+ och Amazon Prime Video inte är åtkomliga som appar.


Om du var entusiastisk över möjligheten att köra iOS- och iPadOS-appar på macOS så bör du sänka förväntningarna rejält; åtminstone för den kommande tiden.

I takt med att fler nya Macbook-datorer med Apple M1-processorn släpps, och Apple gravis fasar ut sina Intel-baserade varianter, så kommer intresset för dessa appar att öka. Och sannolikt lär även giganterna haka på en växande trend.

Två filmtjänster som är med nästan direkt är Netflix och HBO Max. Det är positivt för filmälskare, men en klen tröst på en marknad som är så belamrad med olika valmöjligheter och många aktörer.