Face ID på gång till macOS – bevis hittad i koden till Big Sur

macOS 11.0 Big Sur
macOS 11.0 Big Sur

Face ID kan vara på gång till macOS 11.0 ”Big Sur”. Enligt webbsajten 9to5mac har referenser i koden till operativsystemet indikerat att stöd för ansiktsigenkänning finns inbäddad i systemet.


Mer specifikt är det kodnamnet ”PearlCamera” som identifierats i koden. Det ska vara det interna namnet på den TrueDepth 3D-kamera och Face ID-funktionen sin lanerades under 2017. Då i mobiltelefonen iPhone X.

Vi vet att TrueDepth 3D och Face ID använder AI-teknologi som finns i Apple A-serien med processorer. ARM-baserade kretsar som snart kommer att finnas i Apples datorer, från hösten 2020 och framåt.

Nyheten indikerar att Apple tänker bygga in en TrueDepth 3D-kamera i sina kommande, bärbara datorer och använda Face ID-teknologi för snabbare och säkrare inloggning där. Men räkna inte med det i företagets Intel-baserade datorer.

Ingen chans till Face ID i iMac på ett bra tag

Det här kan vara ett sätt för Apple att locka de initiala köparna till företagets ARM-datorer. Ett försök att få de individer som är osäkra att byta från Intel att faktiskt gå över. Åtminstone för Macbook- och Macbook Pro-användarna. Idag finns inga indikationer på att iMac kommer att få ARM-processorer inom någon överskådlig framtid.


Det vore inte förvånande om Apple tar Face ID till Mac-datorerna. Frågan är bara hur företaget ska göra det på en så extremt tunn yta som de har att arbeta med. I iPhone- och iPad-serien ger tjockleken på enheterna mer utrymme för kameran att huseras på. Mac-serien med Macbook och Macbook Pro har supertunna skärmar med i princip inget utrymme alls.

Om du vill använda biometrisk säkerhet redan idag så behöver du inte vänta på Face ID. Apples datorer med T2-kretsen har fingeravtrycksläsare som gör att du slipper använda lösenord för inloggning. Du kan även logga in snabbare med din Apple Watch om du har en sådan så klart.