Evernote är nu fyra gånger snabbare än tidigare

Evernote

Evernote har genom åren fått motstå en hel del kritik för brister i hur tjänsten synkroniserar data mellan de bakomliggande servrarna och alla plattformar som användarna använder. Bitvis har kritiken varit så hård att storanvändare tvingats hitta nya alternativ på grund av anteckningar som tillsynes utan anledning försvunnit från såväl servrar som klienter.

Dessa problem är förhoppningsvis bara dåliga minnen nu när Evernote äntligen har aktiverat sitt nya system för synkronisering. Enligt Phil Libin som är VD på Evernote ska alla användare nu kunna ta del av snabbare synkronisering som är upp till fyra gånger effektivare än tidigare och det på samtliga plattformar.

Alla ändringar har nämligen skett på serversidan och inte i klienterna. Man har utlovat att nästa steg i processen för en trevligare upplevelse innebär nya klienter som optimerats för de förbättringar som gjorts på servrarna.

Exakt när dessa dyker upp är inte känt i skrivande stund, men kan förstå om det dröjer då utvecklarna garanterat inte vill göra några misstag längs vägen. Det räcker med att en enda storanvändare drabbas av problem för att nyheten ska få global spridning på en katastrofal nivå.

Evernote Annons 980x120px

Total omdesign av synkroniseringsprocessen

Vad har utvecklarna då gjort för att förbättra synkroniseringen så pass att den utförs fyra gånger snabbare än tidigare? Den snabba förklaringen är deras egen – en total omdesign av hur synkroniseringsprocessen fungerar på servrarna (alla 700+ som är spridda över flera datacenter).

Arbetet har pågått i mer än ett år nu och systemet har testats under ett antal veckor på en del av Evernotes servrar. Det som är så underbart med den här typen av optimeringar är att allt sker på serversidan och därmed får alla tillgängliga plattformer ta del av förbättringarna samtidigt.

Man förstår att något behövdes göras för att tjänsten skulle kunna fungera när man läser detta citat från den officiella bloggen:

When we originally designed the architecture, we only had to support a few thousand, mostly single-device users, taking text notes for themselves. Now, we have tens of millions of users, most using multiple devices, storing and sharing notes, photos and documents.

De ändringar som nu har gjorts är med fyra grundläggande principer i åtanke.

Fyra principer för en stabil framtid

Den första är att inga större avbrott får drabba användarna – aldrig någonsin. Om något ändå skulle hända får ingen data gå förlorad. Den andra är att övergången till det nya systemet måste vara helt transparent och utan märkbar påverkan på användarna och deras dagliga hantering.

Vidare måste man kunna notera kraftiga förbättringar när alla servrarna har tagits i bruk med det nya systemet och slutligen måste hela omdesignen kunna fungera om flera år med en kraftigt expanderad tjänst. Inga små krav alltså.

Den som vill kan läsa de mer tekniska delarna som bland annat berör databashantering här.

Därför är ändringarna så viktiga

Att driva en molntjänst där data försvinner för användarna är som att skjuta sig själv i foten med en hagelbössa. Man gör det bara inte. Minsta lilla förlust kommer att blåsas upp till något stort på internet och även om det kanske inte blir slutet för företaget så kommer det att bitas i kanten. Till slut gör det så ont att användarna flyr till andra alternativ – något som redan sker med Evernote.

Förutom att hålla en stabil tjänst så är det viktigt att visa för såväl gratis- som betalande användare att man planerar för framtiden. Ingen vill spara tusentals och åter tusentals anteckningar på en tjänst bara för att se denna gå ner sig allt mer. Det behövs förändringar på det högra planet för att användarna ska vara nöjda, och här ser Evernote till att verkligen släppa nyheter.

Förutom en förbättrad synkroniseringsprocess med färre tappade anteckningar så önskar sig många användare en ny redigerare till datorklienten. Jag själv ser mycket fram emot förbättringar på den här specifika punkten och hoppas att utvecklarna tar till sig av de många önskemålen för just detta. Det är dock inget jag har några större förhoppningar om att få inom den närmaste framtiden.

Använder du Evernote? Skriv gärna en kommentar och berätta vad du tycker om tjänsten!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.