Massiva attacker väntade mot Windows XP

microsoft-windows-xp

Nej, det kommer nog inte som någon chock att kriminella planerar stora attacker mot Windows XP efter att Microsoft upphör med sina säkerhetsuppdateringar. Från och med i april släpper Redmond-företaget sitt stöd för den nu föråldrade plattformen, såvida man inte är villig att betala riktigt dyrt för en hjälpande hand.


Gällande nyheten om massattackerna som planeras så är det säkerhetsföretaget Crowd Strike som nu går ut med en kraftig varning. Så fort det inte kommer fler sårbarhetsfixar så kommer hackare att fokusera all sin tid på tidigare okända hål i säkerheten och sedan släppa mängder av skadlig kod för dessa.

Med tanke på att Windows XP står för strax under 30 procent av den totala marknaden så finns abnorma mängder pengar att hämta för de som rör sig på den olagliga sidan av saker och ting. Störst är fortfarande Windows 7 med närmare 47 procent och trea är Windows 8 med 7 procent (över 10 procent om man räknar in Windows 8.1).

Ökade attacker från Ryssland och Kina

Det som är mest oroande kring hela historien är inte att hemanvändare drabbas utan att dagligvaruhandeln fortfarande är enormt beroende av Windows XP. Det kan betyda stora problem om specialattacker mot dessa inleds efter april i år.

Crowd Strike har följt fler än 50 hackergrupper under det senaste året och man baserar sin varning på indikationer från dessa.

De två marknader som man har märkt en kraftig ökning med attacker från är Ryssland och Kina. Det som skrämmer är de väldigt målinriktade attackerna där exempelvis Emissary Panda endast slår mot ambassader och Energetic Bear bara går på västerländska energibolag. Denna fokus gör att de kan lägga all sin tid och ansträngning på att hitta sårbarheter i ett fåtal system och därmed bli mer intensiva i sina attacker.

Så här skyddar man sig

Företag som inte kan byta ut Windows XP idag på grund av olika anledningen har inte mycket att sätta emot när Microsoft slutar uppdatera operativsystemet. Främsta skyddet är, för de som kan, att byta upp sig till ett nyare operativsystem och därefter att skaffa ett bra säkerhetsprogram. Bland de bättre till Windows 8 och Windows 8.1 finns Bitdefender och Kaspersky som båda får toppbetyg av AV-Test.

Varför privatpersoner fortsätter att hålla sig kvar vid Windows XP övergår mitt förstånd. Det finns för de allra flesta inte en enda anledning till varför den mångåriga plattformen ska finnas kvar på datorn. Använder du fortfarande Windows XP? Skriv gärna och berätta varför!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.