Enklare att starta videosamtal med Skype – här är Meet Now

microsoft skype simple logo 2020

Nu kan du använda Microsoft Skype utan ett konto. För att möta det växande hotet från Zoom så har Microsoft gjort det möjligt att använda Skype med familj, vänner och kollegor helt utan inloggning.


Zoom har tagit världen med storm och lämnat Skype bakom sig i antalet nya användare. Microsoft har hittills funnit sig helt i kylan vid sidan av Zoom och har mer eller mindre tvingats påskynda släppet av nya funktioner för att locka användare.

En ny funktion som Microsoft släppt till Skype helt nyligen är stöd för inloggningsfritt användande.

Funktionen heter ”Meet Now” och är ett busenkelt sätt att starta och ansluta till videosamtal med andra. Du behöver inget konto, ingen värd för samtalet och ingen extra mjukvara på datorn eller mobiltelefonen.

Kan det bli mycket enklare?


Om du redan har Skype installerad kan du (och rekommenderas göra så) använda appen direkt. Det är inte nödvändigt, men med all mjukvara redo så är det bättre att köra den för prestandans skull.

Den som inte redan har Skype kan använda webbläsaren. Allt som behövs är webbläsaren och en inbjudningslänk. Länken skapar du via Skype och det finns ingen begränsning för varken befintliga Skype-användare eller andra som inte har ett konto.

Klicka på länken, anslut till mötet med ett namn och kör igång. Vill du skapa ett möte själv? Gå till Skype-webbsajten här och klicka på ”Create a free meeting”.

Även utan konto kan du ansluta med video och ljud, chatta via text och även sudda ut bakgrunden om du ogärna visar röran bakom dig.

Varför inte bara använda Zoom?

Zoom har samlat på sig flera miljoner nya användare på mycket kort tid. Och videotjänsten – som normalt marknadsförs mot företag – använd på många nya sätt som kanske inte normalt är tänkt.

Zoom används numera inte bara till videokonferenser mellan kollegor på företag och liknande, utan används till allt från Yoga-klasser till familjesammankomnster.

Lästips: Cloudflare släpper ny tjänst som gör barn säkrare när de har skola hemifrån

Och med många fler användare blir granskningen av tjänsten mycket hårdare. Något Zoom har fått erfara den mycket hårda vägen då företaget är extremt hårt kritiserat för bristande säkerhet på flera punkter.

Vem som helst har kunnat hitta och gå med i konferenser utan att vara behörig, det saknas end-to-end-kryptering som Zoom påståd fanns och tiotusentals videor från videokonferenser finns helt öppet att se på internet.

Inte konstigt om Microsoft vill ge sig in i leken och ge ett bättre alternativ med högre säkert. Frågan är om Skype är för sent med i leken och om Microsoft kan locka över användare från Zoom. Vad tror ni?