Elden Ring: Problem med korrupt sparfil bekräftad (lösning är på gång)

elden ring gameplay 2022

Elden Ring är äntligen släppt och redan första dagen fanns en välkommen uppdatering som löser några av de initiala buggarna som fanns i spelet. Men fler uppdateringar behövs, för prestandan är skakig på PC och om du har en Playstation 5 så kan din sparfil i värsta fall bli korrupt (läs: helt obrukbar).

Spelutgivaren Bandai Namco har gått ut med en varning till alla PS5-spelare om att sparfilen kan gå förlorad i vissa situationer. Om spelet skriver till sparfilen och spelkonsolen samtidigt tappar strömmen eller går ner i viloläge så kan filen bli korrupt. Det betyder kort och enkelt att du får börja om från början i spelet.

Och med tanke på svårighetsgraden och hur många timmar många behöver lägga för att göra betydande framsteg i Elden Ring så är en korrupt sparfil knappast önskvärd.

Den här trailern är en bra introduktion till Elden Ring

Läs mer: Elden Ring till PC har prestandaproblem (hackar/fryser)

Drabbar främst de som sätter sin PS5 i viloläge

Merparten av spelarna kommer givetvis inte att påverkas av buggen. Hur ofta har din spelkonsol helt plötsligt stängt av sig för att strömmen försvunnit? Precis, inte speciellt ofta, eller hur?

Problemet gäller främst spelare som är lockade att försätta spelkonsolen i viloläge för att pausa spelet. För Elden Ring har inte en pausfunktion, vilket gör spelaren känslig för attacker även om menyn är uppe. Att sätta konsolen i viloläge kan användas som en (något bökig) sorts lösning på det.

If the PS5 console is unexpectedly turned off while playing a game or in rest mode, saved data may not be saved correctly. We are aware of the cause of this issue and are working on a patch to correct it, but until the patch is released, please save your game manually by exiting the game regularly. – Bandai Namco

Och det är här problemet uppstår. Om spelet sparar samtidigt som spelaren vill pausa (aka aktiverar viloläget) så kan sparfilen gå förlorad. Vi rekommenderar att du inte försätter din Playstation-konsol i vänteläge när du spelar Elden Ring. Om du måste gå ifrån – ställ dig på en säker plats eller stäng av spelet helt.

Läs mer: Systemkraven för Elden Ring på PC (minimum 12GB RAM)

Uppdatering ska lösa problemet i Elden Ring

Bandai Namco har bekräftat att de känner till problemet, varnat användarna och nu återstår en uppdatering till Elden Ring som permanent säkrar sparfilerna. Spelutgivaren har sagt att ny mjukvara är på gång, men de har ingen tydlig tidsram för en lansering.

Och fler uppdateringar behövs. Elden Ring är en plågsam upplevelse för PC-spelarna just nu.

Spelet har problem med dålig prestanda där grafiken hackar och krånglar, vilket absolut inte är roligt i exempelvis de många bossfigher som spelet har. Även det här problemet har utlovade lösningar med framtida uppdateringar; när de släpps återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.