Effektivaste luftrenaren 2021 – OneLife X Air Purifier (video)

onelife x air purifier illustration 2021

OneLife X Air Purifier använder plasmafilterteknologi som eliminerar partiklar ner till PM1.0-storlek. Den här luftrenaren är dessutom tyst och fungerar med digitala assistententer.

När allt fler arbetar hemifrån och vi mer sällan rör oss från hemmen så är ett rent och friskt hemmaklimat viktigare än någonsin. Det har tyska uppstartföretaget OneLife tagit fasta på med sin nya luftrenare OneLife X Air Purifier.

Det här är en luftrenare som inte behöver byta filter (men däremot rengöras), rengör ner till extremt små partiklar och har en låg energianvändning. OneLife har tillverkat X Air Purifier av bambu vilket ur miljösynpunkt är bättre än exempelvis plaster.

Lästips: Köp Mi Smart Home Hub i Sverige – kostar 399 kronor

På framsidan av OneLife X Air Purifier sitter alla fysika kontroller du behöver.

Här finns på/av-knappen, inställning för automatiskt rengöringsläge och ett sömnläge. I det automatiska rengöringsläget analyseras och rengörs luften regelbundet under dagen. I sömnläget arbetar enheten så tyst som möjligt för att inte vara störande, men utan att sluta rengöra luften.

Luftrenare med stöd för Google Assistant, Siri och Alexa

Förutom de fysiska knapparna så har OneLife X Air Purifier stöd för röststyrning. Du kan använda Google Assistant, Apple Siri och Amazon Alexa för att ställa frågor som:

  • Byt till sömnläge
  • Hur bra är filtret
  • Hur är luftkvaliteten just nu

Du kan även säga åt luftrenaren att aktivera ett speciellt turboläge. Exempelvis om någon står och lagar mat så det osar i hela hemmet eller när man gör ett hemmaträningspass.

Lästips: Luftrenare – ta kontroll över pollensäsongen

Med den tillhörande appen för Android och iOS kan du både styra funktionerna i OneLife X Air Purifier och se luftkvaliteten i realtid.

onelife x air purifier app 2021

Du får information om luftkvaliteten just nu, statistik över hur kvaliteten ändrats över tid och du får en genomsnittlig kvalitetsnivå för hela veckan.

Det inbyggda filtret behöver aldrig (läsa: normalt aldrig) bytas. Istället kan du ställa filtret i diskmaskinen så rengörs det inför nästa användningstillfälle. Eller så sköljer du bara av det under rinnande vatten om det känns bättre.

Filtret kan fånga partiklar ned till storleken PM1.0. Det omfattar bland annat bakterier, extra fint damm, pollen, mögelsporer, Formaldehyd (gas) och kvalster.

Partikelstorlekar – det här måste du tänka på
Partikelstorlekar anges i diameterstorlek (PM). När en partikel anges som PM10 är den under 10µm medan en partikel med PM2,5 är under 2,5µm. OneLife X Air Purifier kan fånga partiklar på PM1.0 vilket betyder att även de minsta på en (1) mikrometer fångas upp av plasmafiltret. En mikrometer är litet nog för att partiklar ska ta sig in i blodomloppet.

Läs mer om OneLife och OneLife X Air Purifier på den officiella webbsajten. I skrivande stund är det oklart vad luftrenaren kommer att kosta och när den kan nå ut till handeln.

Vilka är OneLife?

OneLife är är ett litet uppstartföretag som i skrivande stund bara består av tio personer. VD för OneLife är Christoph Burkhardt, och tillsammans med sitt lilla team arbetar de för ett bättre inomhusklimat.

På OneLife tror vi att alla har rätt till ren luft, och vårt mål är att slåss mot osynliga föroreningar inomhus så att man kan leva ett hälsosammare, mer produktiva liv.

OneLife VD, Christoph Burkhardt

OneLife finns på Facebook, Twitter och Instagram och YouTube. Du kan läsa mer om deras målsättningar och teamet här.

FAQ

Vilka partiklar kan OneLife X Air Purifier fånga/rengöra?

Enligt tillverkarens webbsajt kan OneLife X fånga virus, bakterier, ultrafint damm, pollen, mögelsporer, kvalster och gaser från luften. Ned till partikelstorleken PM1.0, eller en mikrometer.

Vilket filter använder OneLife X Air Purifier?

Ett plasmafilter. Filtret behöver inte ersättas utan kan sköljas av eller köras i diskmaskinen för rengöring vid jämna mellanrum.

Kan OneLife X Air Purifier kopplas till mobilen?

Ja, OneLife X har tillhörande mobilapp för Android och iOS. Appen visar statistik och kan styra luftrenarens funktioner.

Kan OneLife X Air Purifier styras med rösten?

Ja, OneLife X har smarta röststyrningsfunktioner som fungerar med Google Assistant, Amazon Alexa och Apple Siri.

Är OneLife X Air Purifier tyst nog att köras på natten?

Ja, OneLife X har ett sömnläge som gör att luftrenaren fortsätter rena luften, men med minimal ljudnivå för att inte störa boende i hemmet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.