Dropbox introducerar Dash & AI – två nya AI-funktioner

Dropbox Logo 2019

Dropbox hoppar på AI-tåget och introducerar minst två nya funktioner som använder artificiell intelligens för att berika användarnas upplevelse med molnlagringstjänsten. Funktionerna heter Dash och AI.

Dropbox Dash

Dropbox Dash är ett sökverktyg som hittar dina filer på andra tjänster och knyter ihop dem direkt via Dropbox. I princip handlar det om en listfunktion som länkar dina filer i så kallade ”stacks” på en speciell sida så att du enkelt hittar och kommer åt dem från samma vy.

Dropbox AI

Dropbox AI är en funktion som skannar alla dina dokument och ger en blixtsnabb summering av innehållet när du behöver det. Och inte bara det – den fungerar även med videor och röstinspelningar. Du kan alltså få transkriberingar som detaljerar innehållet åt dig.

Tillsammans ger Dash och AI en tydlig överblick av alla dina dokument och filer. Lite som en spindel i nätet vars armar når hela ditt digitala liv så att du enkelt kommer åt information på begäran.

Det som är mest intressant med just Dash är att funktionen baseras på så kallad generativ AI. Du kan föra konversationer med den likt ChatGPT för att ställa frågor och få smarta svar tillbaka.

Exempelvis kan du knyta alla viktiga företagsdokument och interna sidor till Dropbox Dash och låta AI:n gå igenom innehållet. Därefter kan du fråga saker som ”när är nästa lediga dag från jobbet” eller ”var är semesterdokumentet för det här året”. Dash förstår vad du vill, hittar rätt dokument eller plats, och ger dig ett svar på sekunder.

Dropbox Dash och AI är just nu i en utvecklingsfas. De är tillgängliga för ett litet antal betalande prenumeranter i utvalda länder, bland annat USA. Däremot omfattas inte Sverige i skrivande stund.

Du kan anmäla dig för att vara bland de första som får använda Dash här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.