Dolby Voice gör konferenssamtal via bärbara datorn bättre

dolby voice atmos vision ces 2021

Dolby Voice är en ny teknik för bärbara datorer som gör det lättare deltagare i videokonferenser att höra varandra.


Med Dolby Voice används en helt rad olika funktioner som förhöjer ljudupplevelsen på olika vis. Bland annat genom analyser och dynamisk justering av ljudnivån.

Lästips: Dolby Atmos på Tidal – surroundljud i dina hörlurar / högtalare

Och alla ljudförbättrande egenskaper går åt båda hållen. Inte bara du som lyssnar får bättre ljudkvalitet i högtalarna, även de andra i konferenssamtalet får samma upplevelse.

De mest grundläggande funktionerna – Full Room Pickup, Dynamic Leveling och Noice Reduction – fungerar med alla bärbara datorer som stöder Dolby Voice.


I skrivande stund känner vi bara till två modeller som bekräftats få Dolby Voice: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 och X1 Yoga Gen 6.

För Noise Suppression och Dynamic Leveling behövs en extern mikrofon som ansluts via 3.5mm ljudkontakt. Det är oklart om det även fungera med digitala, USB-anslutna mikrofoner.

Om du vill använda Voice Seperation ökar kravet till att bara fungera med utvalda videotjänster. Bland annat Zoom fungerar direkt. Och här fungerar det bara med datorernas inbyggda mikrofoner.

Lästips: Dolby On – spela in musik på din Android-telefon

Voice Seperation är en funktion för att identifiera alla röster i ett samtal och separera dem när olika personer pratar samtidigt. Målet är förtydliga rösterna på ett tydligare sätt så du hör vad alla säger utan att det blir grumligt.

Full Room Pickup gör att även de som sitter långt ifrån mikrofonen hörs tydligt, Noise Reduction minimerar bakgrundsbrus och Dynamic Leveling ser till att ljudnivån alltid är optimal för alla deltagare.

Dolby Voice finns redan idag som underliggande teknik i två produkter på marknaden: Dolby Conference Phone och Dolby Voice Room.

Styrning av alla funktioner görs via Dolby Access-appen. Vi hoppas att fler datorer får stöd för Dolby Voice i framtiden, men just nu vill Dolby inte prata om vilka andra tillverkare eller modeller som får tekniken.