Dolby Vision till Xbox Series X/S – testas av Xbox Insiders

Fungerar endast i 60Hz med ett begränsat antal spel

microsoft xbox series

Microsoft gör det möjligt att använda Dolby Vision med Xbox Series X och Series S.

Om du är testare i Xbox Insiders så kan du installera en ny testversion av mjukvaran till din Xbox-konsol idag.

Lästips: Strömma spel från Xbox Series X till PC – därför går det inte

Det handlar om tidig mjukvara för användarna i Alpha-ringen, det vill säga den allra första skaran testare som provar rykande ny mjukvara före alla andra.

Det här är Dolby Vision

Dolby Vision är en teknik som konkurrerar med HDR. Båda används för att göra bilden mer ljusstark, göra färgerna kraftfullare och framhäva detaljer i både ljusa och mörka områden i bilden.

Det som skiljer Dolby Vision från HDR är främst att Dolbys teknik är några snäpp vassare med ett bättre bildresultat. Dock fungerar Dolby Vision endast med OLED där HDR även fungerar med LCD/LED.

Dolby Vision på Xbox Series X/S

Vi har vetat att Dolbys visningsteknik var på gång till Xbox-serien sedan länge.

Redan i september annonserade Dolby att Xbox Series X/S skulle vara först av alla spelkonsoler att få stöd.

Lästips: Battlefield 6 är anpassad för din Xbox Series X/S och Playstation 5

Och när det är på plats kan spelen nyttja tekniken för att nyttja extra metadata som berättar för tv:n vilka de optimala inställningarna är för exempelvis ljusstyrka, kontrast och liknande.

Enligt Dolby betyder det att spelare inte längre kommer att behöva justera bildinställningarna manuellt längre – allt sköts av Xboxen och din tv.

Kan kräva firmware-uppdatering till din tv

Det finns ett litet problem att ha i åtanke, och det är att du kan behöva uppdatera din tv med en firmware-uppdatering om det ska fungera.

Och det finns inga som helst garantier att just din tillverkare kommer att släppa en sådan till just din tv-modell.

Det är inte heller alla spel på Xbox som stöder Dolby Vision. Så till en början kommer det vara ont om titlar som faktiskt fungerar.

Lästips: Xbox Cloud Gaming på PC, iPhone & iPad – så provar du

Slutligen kan vi rapportera att stödet endast fungera när spelkonsolen är inställd att visa en bildsignal i 60 Hz. Om eller när stödet släpps till 120 Hz återstår att se.

Dolby Vision finns inte på Playstation 5 eller Switch

Som ovan nämnt kommer Dolby Vision initialt bara fungera med Xbox Series X/S. Om du har en äldre Xbox-konsol, en Playstation-modeller eller Nintendo Switch så är du helt i kylan. Åtminstone med Dolby Vision.

Playstation 4 och 5 stöder HDR, vilket även Xbox One S och One X gör. Nintendo Switch däremot gör det inte.

Det är idag oklart exakt när Microsoft tänker släppa stödet till alla användare. Först måste tekniken provas grundligt av Xbox Insiders, och om inga problem uppstår kan fler få stödet. Sannolikt någon gång under sommaren eller tidig höst.

Läs mer om Dolby Vision och Xbox Series X/S på webbsajten The Verge här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.