Dolby Dimension ger dig bioljud framför TVn – utan ett surroundsystem

dolby-dimension

Dolby släpper hörlurarna Dolby Dimension som ska ge dig en större ljudupplevelse – utan att du behöver köpa ett helt surroundsystem.


Dolby Dimension är så kallade on-ear-lurar som Dolby menar ger en ny dimension av ljud i hemmet. De är designade för en bättre ljudupplevelse när du tittar på TV och är alltså inte gjorda för musik.

Hörlurarna är trådlösa och har aktiv brusreducering som tar bort oönskat ljud från omgivningen. Du kan ställa in upp till åtta bluetooth-anslutningar och växla mellan dem med ett knapptryck.

Om du har en digital assistent som du föredrar kan den kopplas till hörlurarna, och aktiveras med en knapp. En annan funktion är Dolby Cinematic Surround som gör att ljudet hela tiden kommer framifrån, även om du vrider på huvudet.

Dolby Dimension kan även tona ner ljudet i hörlurarna och förstärka omgivningen om du behöver det. Mycket likt hur Sony WH-1000XM3 fungerar, men med skillnaden att du själv får välja till vilken grad (det kan du ställa in i kompanjonappen i telefonen).


dolby dimension kaporna

Dolby Dimension har ingen hörlurskontakt – du kan bara använda bluetooth

En viktig detalj är att hörlurarna saknar den traditionella 3,5-millimeters hörlurskontakten. Därmed kan du inte ansluta en kabel utan måste förlita dig på bluetooth. Glöm anslutning på flyget alltså om du skulle vilja göra det.

Du får upp till 10 timmars filmtittande på en laddning. Med snabbladdning får du två timmar användning med 15 till 20 minuters laddning.

I varje kåpa sitter ett 40-millimeters högtalarelement. Totalvikten på hörlurarna är 330 gram och Dolby Dimension använder en speciell Snapdragon Quad-Core ARM-processor för alla beräkningar. Det finns stöd för aptX, men däremot inte aptX HD eller LDAC.

Dolby Dimension kostar cirka 599 USD, vilket omräknat blir 6 800 kronor inklusive moms. Det är ruskigt dyrt med tanke på att tekniken är anpassad för bara film och inte musik (jo, du kan så klart lyssna på musik också om du vill).