Dolby Atmos kommer till Xbox One / Xbox One S

Microsoft Xbox One S
Xbox One S

Äntligen verkar det som att Microsoft tänker släppa en uppdatering med stöd för Dolby Atmos till sina konsoler. Åtminstone till de senaste modellerna Xbox One och Xbox One S. Och nyheten kommer inte från någon mindre än Larry “Major Nelson” Hryb själv.

Stödet för Dolby Atmos annonserades redan i oktober men först nu bekräftar Microsoft att de arbetar med en uppdatering för det. När nya mjukvaran är installerad kommer allt ljud vid bluray-uppspelning att passera orörd vidare till en ansluten förstärkare när sådan finns.

Det betyder att spelkonsolen inte avkodar ljudet själv, vilket öppnar för betydligt bättre ljudkvalitet. Inte bara med Dolby Atmos för de förstärkare som faktiskt klarar att avkoda den ljudtekniken, utan även DTS-HD Master Audio och Dolby True-HD — ett stort och välkommet steg i rätt riktning för audiofiler och filmälskare.

När du installerat uppdatering, och här vill vi vara tydliga med att ingen vet exakt när den släpps i Sverige, kan du finna ett nytt alternativ under inställningen för Bluray-uppspelning. Vad det står sen på svenska är oklart, men engelska texten är “Let my receiver decode audio (beta)” vilket översatt blir “Låt min förstärkare avkoda ljudet (beta)”.

I ett första steg kommer stödet för Dolby Atmos att rullas ut på utvalda marknader för de som ingår i Preview-programmet. Det betyder att de som deltag får förhandsversioner som inte är klara än, innan alla andra. Därefter, efter mycket testande, skickas uppdateringen ut till alla andra.

När det kan ske återstår att se, men räkna med tidigt under 2017. Det är inte förvånande att Microsoft arbetar med Dolby Atmos efter att Sony presenterat Playstation 4 Pro. En konsol som visserligen saknar stöd för Ultra HD Bluray men som är en formidabel konkurrent på spelsidan. Och det märks inte minst på försäljningen där Xbox får se sig slagen gång på gång.

Hur använder du din spelkonsol? Är det främst spel som gäller, eller kanske strömmar du filmer via nättjänster? Kanske är det fortfarande film på skiva som gäller? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.