Disney lämnar Netflix och tar bort sina filmer – startar egen filmtjänst

Netflix Logo 2016

Du har säkert redan läst det på flera håll, men det tåls att upprepas igen. Disney planerar att lämna Netflix och starta sig egen filmtjänst. Ett hårt slag för den populära och väletablerade tjänsten. Samtidigt en otjänst för alla som betalar för att strömma laglig video över internet.

Det var redan 2012 som Netflix och Disney skrev ett avtal som gjorde att filmtjänsten fick exklusiv rätt att visa filmer från inte bara Disney själva utan även Marvel, Lucasfilm och Pixar. Avtalet trädde i full kraft först fyra år senare — och snart kan det ta slut nästan innan det knappt börjat.

Redan kring 2019 ska Disney kunna erbjuda sitt enorma filmutbud via en egen tjänst. Och redan under 2018 ska företaget ha en ESPN-tjänst för strömmad sport via internet att erbjuda. En sporttjänst som kan ge prenumeranter runt 10 000 matcher från MLB, NHL, MLS och fler.

Om planerna stämmer betyder det att Disney ytterligare fragmenterar marknaden för filmtjänster och av de hundratals kommentarer som kritiserat nyheten (eller snarare Disneys beslut) vittnar om att vi inte vill ha en till tjänst. Snarare färre.

Netflix, HBO, Viaplay, Hulu, Cmore och de många andra tjänsterna behöver få mer och bättre material. Inte splittras ytterligare. Och även om Netflix ständigt går mot mer egenproducerat material så behövs de stora filmbolagens titlar; det fungerar helt enkelt inte att bara skapa eget för Netflix.


Få ut mer av Netflix — 16 utmärkta tips


Och att förlora filmer som Finding Dory, Zootopia, Moana, Jungelboken och Pirates of the Caribbean-serien är knappast något går obemärkt. Kanske inte i Sverige där många Disney-filmer inte går att se, men väl på den amerikanska.

När kostnaderna obevekligen ökar i takt med att man måste använda fler och fler prenumerationstjänster kommer många att dra öronen åt sig. Kommentar efter kommentar vittnar om hur förvånade och arga röster istället säger att de tänker börja ladda ner från torrentsajter. Disney sporrar till olagliga handlingar, vilket givetvis inte är deras önskan.

Anledningen till att Disney vill gå sin egen väg är för att tjäna mer pengar. Istället för att licensiera ut sitt material till andra aktörer är Disney stora nog för att hantera sina filmer på en egen filmtjänst. På så vis slipper de mellanhanden som tar en del av pengarna.

Frågan är bara om Disney skjuter sig själv i foten genom att krångla till det för användarna. Netflix är så enormt stora och har en spridning som gör att Disney sannolikt hade vunnit på att stanna med sin blivande konkurrent. Eller vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.