Disney anklagas för att spionera på barn och sälja personlig information

disney-princess-palace-pets
Disney Princess Palace Pets. Bildkälla: Disney

Disney anklagas för att spionera på barn och sälja personlig information som samlats in via 42 av sina mobila applikationer. Information som sedan kan säljas vidare till annonsörer som kan rikta reklam på ett bättre sätt — allt utan att barnens föräldrar har gett sitt uttryckliga godkännande.

Anklagelsen med en tillhörande stämningsansökan mot Disney har gjorts av Amanda Rushing, en kvinna från San Francisco som menar att hon inte visste att Disney samlade information om hennes barn via mobilspelet Disney Princess Palace Pets. Inte heller att datan såldes vidare till annonsörer.

Enligt Amanda Rushing bryter Disney mot Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) som antogs av amerikanska kongressen under 1999. Målet med COPPA är att skydda integriteten hos barn som använder internet. Bland annat genom att mobilappar designade för barn under 13 års ålder måste få föräldrarnas tillåtelse innan data samlas in om användarna.

Den stämningsansökan som har lämnats in till domstol omfattar som ovan nämnt 42 applikationer. I stämningen skriver Amanda Rushing att hon vill att samtliga nämna applikationer slutar spåra och spara data utan föräldrarnas tillåtelse. Hon önskar även få rättvis kompensation för Disneys förehavanden och så det täcker kostnaderna för stämningen.

Disney har svarat på kritiken och stämningen i ett kort meddelande. Där skriver företaget att de har strikta regler för hur insamling och hantering av data från barn och deras familjer. Disney menar också att de ser fram emot att försvara sig i domstol.

Och det här är inte första gången som Disney har anklagats för att bryta om COPPA. Under 2011 krävde amerikanska FTC att Playdom, ett dotterbolag till Disney, skulle betala tre miljoner dollar i böter för att ha samlat information om hundratusentals barn under 13 års ålder utan föräldrarnas godkännande.

Här är den kompletta listan över applikationerna som omfattas av stämningen mot Disney:

AvengersNet

Beauty and the Beast

Perfect Match

Cars Lightening League

Club Penguin Island

Color by Disney

Disney Color and Play

Disney Crossy Road

Disney Dream Treats

Disney Emoji Blitz

Disney Gif

Disney Jigsaw Puzzle!

Disney LOL

Disney Princess: Story Theater

Disney Store Become

Disney Story Central

Disney Magic Timer

Disney Princess: Charmed Adventures

Dodo Pop

Disney Build It Frozen

DuckTales: Remastered

Frozen Free Fall

Frozen Free Fall: Icy Shot

Good Dinosaur Storybook Deluxe

Inside Out Thought Bubbles

Maleficent Free Fall

Miles from Tomorrowland: Missions

Moana Island Life

Olaf’s Adventures

Palace Pets in Whisker Haven

Sofia the First Color and Play

Sofia the First Secret Library

Star Wars: Puzzle DroidsTM

Star WarsTM: Commander

Temple Run: Oz

Temple Run: Brave

The Lion Guard

Toy Story: Story Theater

Where’s My Mickey?

Where’s My Water? (paid, lite, and free)

Where’s My Water? 2

Zootopia Crime Files: Hidden Object

Har du använt något av spelen i listan och vad tycker du om att Disney potentiellt samlar in data för att sälja vidare? 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.