DirectX 12 finns nu till Nvidia GeForce 400- och 500-serien

Nvidia Logo

Goda nyheter till alla de med äldre grafikkort i Nvidia GeForce 400- och 500-serien. De senaste drivrutinerna ger nämligen stöd för DirectX 12 — den största förbättringen på länge till de gamla korten.

DirectX 12 introducerades med Windows 10 och har hittills varit privilegierat till användare av Nvidia GeForce 600-serien och nyare. Fördelarna med DirectX 12 är närmare tillgång till hårdvaran likt vad Mantle gör för AMD Radeon-serien.


Nvidia har vid flera tillfällen lovat att utöka stödet till de äldre serierna, men först nu kommer det alltså med nya drivrutiner. Närmare bestämt version 384.76 om vi ska tro de senaste uppgifterna från forumet på Guru3D där nyheten initialt släpptes.

En annan positiv nyhet är att version 384.76 av drivrutinerna möjliggör uppspelning av 4K-material från Netflix. Utan behov av en processor ur Intel Kaby Lake-serien, men med krav på Windows 10 Creators Update för att det ska fungera.

Men om vi ska gå tillbaka till de gamla grafikkorten kan rekommenderas en nätt uppgradering till nyare modeller. Du får ordentligt med prestanda med senaste GeForce GTX 1000-serien, även om det så klart kostar några tusenlappar.

DirectX 12 i all ära, men du får inte ut maximalt från tekniken utan ett kraftfullare grafikkort. Nvidia GeForce 400- och 500-serien saknar de nyare komponenterna med stöd för den senaste grafiktekniken. Vi vill tipsa om GeForce GTX 1070 och uppåt. Dyrt men värt varenda krona.

Vad har du för kort i din gamingrigg? Berätta gärna och tips!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.