Din dator är sårbar om du moddar Cyberpunk 2077 – stor varning!

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077

En allvarlig sårbarhet i filer som används med Cyberpunk 2077 gör att malware kan köras på din dator. CD Projekt Red har gått ut med en skarp varning om att inte moddar spelet tills de har släppt en fix som löser problemet.

Sårbarheten i fråga utnyttjar hur Cyberpunk 2077 hanterar sparfiler och gör att malware kan gömmas och köras från speciellt förberedda moddar. Problemet har sitt ursprung i externa DLL-filer som spelet använder och är i skrivande stund inte fixat.

Lästips: Bättre prestanda / mer FPS i Cyberpunk 2077 med EZ Optimizer (video)

DLL står för ”Dynamic Link Library” och är en filtyp som innehåller instruktioner som andra appar och spel kan anropa när de vill göra olika saker. En DLL-fil kan ofta användas av flera olika program samtidigt och utökar funktionaliteten på olika vis.

Skadlig DLL-fil gör att malware blir körbart på datorn

I det här fallet med Cyberpunk 2077 så gör den skadliga DLL-filen att malware, som normalt inte ska kunna köras, blir körbar i Windows och därmed kan användas för att infektera fler filer på hårddisken med skadlig kod.

Användaren PixelRick säger till Eurogamer att datafiler till moddar normalt kan anses som säkra och att man generellt sett bara behöver vara skeptisk till körbara filer.

Den här sårbarheten gör det omöjligt att lita moddade datafiler för det här spelet före en uppdatering.

PixelRick

CD Projekt Red är som ovan nämnt medvetna om problemet och har tackat berörda personer för att de flaggade problemet till dem.

Redan idag har moddverktyget Cyber Engine Tweaks uppdaterats med en så kallad hotfix som bara löser den här sårbarheten, men spelutvecklaren vill ändå varna för att använda filer från okända källor (eller moddar överhuvudtaget) tills problemet är löst från deras sida.

Lästips: Första stora uppdateringen till Cyberpunk 2077 är släppt – version 1.1

Cyberpunk 2077 har kritiserats hårt för sina många buggar och dåliga prestandaoptimeringar (speciellt på Xbox och Playstation). Att en sårbarhet smyger sig in är inte förvånande, men samtidigt knappast önskvärd. Vi hoppas på en snabb hotfix som löser problemet inom kort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.