Digitala kvitton från ICA – för alla Stammis-kunder som har Kivra

ica stammis kvitton kivra press

Nu erbjuder ICA digitala kvitton. Från den 15 april kan du som har ett ICA-kort få alla dina papperskvitton skrota till fördel för digitala direkt i din e-brevlåda.

Om du är en så kallad Stammis-kund hos ICA så kan du nu få alla dina kvitton skickade till dig i digital form. För att det ska fungera måste du – utöver att vara Stammis-kund – ha en e-brevlåda hos Kivra.


När du har aktiverat digitala kvitton med ICA i din Kivra-app eller via Kivra i webbläsaren så är det bara att börja ta emot dina digitala påminnelser på allt du har handlat. Det är kostnadsfritt, enkelt och smidigt.

Om du handlar i en ICA-butik med spärrar som behöver ett papperskvitto för att öppnas så är det inget problem. Istället för ett långt kvitto så får du en liten papperslapp med en streckkod som öppnar spärrarna.

Enligt ICA står butikskedjan för 15 procent av alla kvitton som skrivs ut i Sverige. Det motsvarar runt 670 miljoner (!) kvitton årligen!

Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen, säger i ett uttalande att förändringen ska göra det enklare för kunderna och samtidigt ta samhället i en mer hållbar riktning.

– Digitala kvitton kommer göra det enklare för våra kunder att leva lite mer hållbart och samtidigt ha ordning på sina kvitton. Det är viktigt att vi på Ica är med och för samhället i en mer hållbar riktning

Kerstin Lindvall, ICA

Just att ta en hållbar riktning är något superhett just nu och här tror vi inte att ICA gör något bara för att vara med i svängen. Snarare handlar det om att 670 miljoner onödiga kvitton inte ska behöva skrivas ut när allt sköts digitalt idag.

Så här får du digitala kvitton från ICA

1. Skaffa Kivra-appen och skapa ett konto (eller logga in på ett befintligt)
2. När du är inloggad får du en avisering om att aktivera Kvitton
3. Följ instruktionerna på skärmen – det tar bara en minut
4. Klart! Handla på ICA och få dina kvitton direkt till Kivra

Lästips: Apple Card begränsas – du kan inte köpa kryptovalutor

Kvitton på papper är en förlegad sak som borde försvinna helt (åtminstone i de flesta fall). När du handlar i en butik idag kopplar du ofta köpet till ett digitalt konto som sparar alla kvitton åt dig; vilket är bra eftersom papperskvitton försvinner eller bleknar mycket fortare än man tänker sig.

Det är nog sällan man handlar något på ICA som kräver att man sparar ett kvitto lång tid för eventuella garantiärenden. Men ändå, 670 miljoner papperskvitton. Förlegat, onödigt och ett hårt tryck på en redan pressad natur.

Bra jobbat ICA!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.