Dela digital bilnyckel mellan iPhone och Google Pixel

Hyundai 2023
Foto: hyundaimotorgroup, Unsplash

Har du en iPhone och vill dela din digitala bilnyckel med en Google Pixel-ägare? Eller kanske tvärtom? Då har du tur, för det är möjligt tack vare en ny standard som både Apple och Google använder – men det finns några skarpa krav.

Till att börja måste mobiltelefonerna använda iOS 16.1 samt Android 12 eller senare versioner av respektive operativsystem. Och ja, det måste vara en Pixel-telefon. Fler modeller får stöd under 2023, men just nu är stödet begränsat till Googles mobiltelefoner.

Den digitala bilnyckeln måste läggas till i Plånbok-appen på Apples mobiltelefoner. Därefter kan den delas till familj och vänner via appar som Signal och WhatsApp.

Den första implementationen har landat hos Google Pixel-användarna. Google arbetar på att ta stödet till fler mobiltelefoner med Android 12+.

Delade bilnycklar kan låsas bakom en pin-kod för ökad säkerhet, raderas när som helst av bilägaren och även begränsas tidsmässigt.

För att delningen ska fungera så har Apple och Google samarbetat med ”Internet Engineering Task Force” och andra nyckelaktörer inom bilindustrin. Målet har varit att skapa en korsfunktionell standard för delning av digitala bilnycklar.

Samarbetet mellan IETF och Apple presenterades under 2022 års WWDC. Tillsammans med Google och andra aktörer så arbetar de på att färdigställa standarden så att den har de nödvändiga protokollen för säker och praktisk delning med fler mobiltillverkare.

Initialt ska delningen fungerar med bilar från BMW, Kia och Genesis. Även Hyundai är på gång med officiellt stöd.

Via 9to5mac

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.