Dark mode i Facebook Messenger – så aktiverar du mörkt läge

facebook messenger dark mode

Du kan aktivera ett ”dark mode” i Facebook Messenger. Funktionen är inte helt färdig och är dold bakom ett påskägg. Här berättar vi hur du aktiverar mörkt läge i messenger, både på Android och iOS.

 • Mörkt tema är snällare för ögonen och för mobiltelefonens batteri
 • Under utveckling just nu, du kan prova med ett litet knep
 • Skicka en emoji av en halvmåne för att se inställningen för mörkt läge
 • Nya Messenger Lite: Animerade GIF:ar

Facebook har lovat att implementera stöd för mörkt läge i Messenger ända sen F8-konferensen 2018. Sedan dess har det varit märkbart tyst om saken – ända tills idag då många användare kunnat aktivera mörkt läge med ett litet specialknep.

Så här aktiverar du mörkt läge i Facebook Messenger

facebook messenger halfmoon emoji
 1. Öppna Facebook Messenger på Android eller iOS
 2. Öppna det virtuella tangentbordet och välj emojis
 3. Leta fram halvmånen
 4. Skicka halvmånen till dig själv eller någon annan i kontaktlistan

Så fort du skickar halvmånen visas en animation på skärmen. Efter det visas ett litet meddelande med rubriken ”You Found Dark Mode!” och en knapp till inställningarna.

Svårare än så är det inte. Du behöver bara skicka en specifik emoji till vem som helst. Och om du inte hinner klicka på knappen för inställningar så gör det inget – du kan alltid nå samma meny via din profilbild i appen.

Varför vill jag använda mörkt läge i Facebook Messenger?

 • Lättare att läsa text
 • Bättre kontraster
 • Anstränger inte ögonen lika mycket som en ljus bakgrund
 • Minskar blått ljus
 • Sparar ström på mobiler med OLED-skärm

Det finns några fördelar med mörkt läge, oavsett vilken app eller bakgrund du använder i mobiltelefonen.

Om du har en telefon med OLED-skärm kan ett mörkt tema i appar och operativsystem bidra till lägre strömförbrukning. Detta då svarta pixlar helt sonika stängs av och inte förbrukar energi, till skillnad från LCD-skärmar där mörka pixlar är dimmade, men inte helt avstängda.

Och så klart är ett mörkt tema snällare för dina ögon. Inte minst i mörka ljusförhållanden när ett ljust tema snabbt blir besvärande för ögonen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.