Därför är Disney Plus Basic med reklam inte värt pengarna

Disney

Disney Plus Basic är en ny prenumerationsnivå där användaren får se alla de senaste filmerna och serierna från Disney till ett lägre pris. Anledningen till det lägre priset är annonsvisningar som dyker upp då och då.

Det är lite som att du får betala för linjär-tv men ändå tvingas kolla på reklam i pauserna. Fast 2022/2023 som är en tid där de flesta som använder sig av streamad film och serier faktiskt strömmar just för att slippa den dryga reklamen.


Reklam på Disney Plus går inte att hoppa över

Den som använder sig av Disney Plus Basic får snällt ta del av reklam stup i kvarten och kan inte göra något för att undvika det. När du ser en annons så visas den i sin helthet, det går inte att hoppa över den som på YouTube eller snabbspola. Däremot kan du pausa reklamen om du vill.

Använder du Disney Plus Basic i webbläsaren på datorn så visas en liten ”läs mer”-ikon som du kan klicka på om du vill veta mer om en annons eller den produkt som annonsen gör reklam för.

När webbsajten The Verge testar Disney Plus Basic så noterar de att annonsvisningen i vissa fall är överväldigande, ibland lite sporadisk och på några titlar helt lysande med sin frånvaro. Oftast visas en annons i början av filmen eller serie-avsnittet samt två mitt under visningens gång.

Jay Peters som testade den nya prenumerationsnivån säger också att det ibland noterades på tidslinjen att en annons skulle visas, men att det aldrig dök upp någon. Sannolikt handlar det om en bugg som Disney kommer att fixa så fort det bara går.

marvels black panther wakanda forever disney 2022
Wakanda Forever med reklam före, under och efter? Disney Plus ger dig action och annonser.

Disney Plus Basic har inte offline-visning

En stor nackdel för dig som ofta är på resande fot eller pendlar mycket är att Disney Plus Basic inte har stöd för offline-visning. Det går alltså inte att spara ner filmer och serier på exempelvis mobiltelefonen och se dem lokalt utan internetanslutning.

En annan nackdel är att Disney Plus Basic varken fingerar på Roku-prylar (inget större problem i Sverige) eller i den officiella Windows Desktop-appen från Disney.

På sidan med fördelar så har du åtminstone tillgång till allt som vanliga Disney Plus erbjuder i form av utbudet. Något som inte kan sägas om Netflix billigare reklam-prenumeration där en stor del av det det bästa är låst bakom de högre prenumerationsnivåerna. Bra där Disney! Och bu till Netflix för det draget.

Disney Plus Basic är inte värd sitt pris

Och så var det prislappen. Disney har chockhöjt priset på den vanliga prenumerationsnivån på de marknader där Plus Basic är släppt för att kunna få plats med den nya ”billigare” Plus Baisc-nivån.

Tidigare kostade vanliga Disney Plus Premium (som är den annonsfria versionen) 7.99 USD. Den nivån ligger nu på 10.99 USD vilket är en prishöjning med 38 % rakt av. Istället får Disney Plus Basic det gamla priset på 7.99 USD.

Om samma prisförändring sker i Sverige så ökar priset från 89 kronor per månad som gäller just idag, till 123 kronor per månad.

Det som är ruskigt surt är just prishöjningen. Att se reklam är många bekväma med (vi kanske kan tacka YouTube och linjär-tv för det), men att Disney sparkar upp priset rejält på det här sättet lär svida hos många.

Vår gissning är att många som har en löpande betalning men bara kollar lite sporadiskt kommer att säga upp sin prenumeration och bara betala för enstaka månader när det släpps något nytt de vill kolla på. Hur kommer du att göra när priset går upp i Sverige?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.