Cyberpunk 2077 Mobile är ransomware – krypterar dina filer

Mobilspelet finns inte – cyberkriminella utnyttjar hypen kring Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077 Mobile finns inte. Men det hindrar inte cyberkriminella från att försöka nyttja all hype kring Cyberpunk 2077 för egen vinning – och lockar ovetande att installera ransomware på sina mobiltelefoner.


Cyberpunk 2077 är årets snackis inom spelvärlden. Spelet finns bara till PC och spelkonsoler, någon mobilversion finns inte och lär aldrig släppas heller.

Då kanske det är lite förvånande att Cyberpunk 2077 Mobile finns att hitta på internet idag. På Google Play Store dessutom – och allt som behövs är att du laddar ner installationsfilen (en apk-fil) via webbläsaren.

Dessutom helt gratis. Det kan inte bli mycket bättre. Och bra – det är precis vad det INTE är. För Cyberpunk 2077 Mobile är en bluff. Och Google Play Store-sidan är också en bluff. Bara där för att lura dig att tro det är legitimt.

Cyberpunk 2077 Mobile är ransomware – krypterar alla dina filer

cyberpunk 2077 mobile ransomware malware

Den som installerar Cyberpunk 2077 Mobile på sin Android-telefon får stora problem. Så fort filen körs och användaren ger filen åtkomst till filerna (se bilden ovan) så krypteras mobiltelefonen. Användaren uppmanas betala bitcoins till ett värde av 500 USD inom tio timmar. Den som inte betalar inom tio timmar hotas med att få alla filerna förlorade för alltid.


Krypteringen utföras av ett så kallat ransomware som heter CoderWare. Det är en variant av ett annat ransomware som heter BlackKingdom. Tacksamt nog finns en utväg för drabbade. Istället för att betala 500 USD, vilket omräknat blir cirka 4 200 kronor, så kan du använda en så kallad dekrypterare som ger dig rätt avkrypteringskod.

Detta eftersom CoderWare har en så kallat hårdkodad RC4-algoritm. Och den är nyckeln till kungariket, dvs nödvändigt för att dekrypteraren ska fungera.

Vårt tips? Installera inte Cyberpunk 2077 Mobile. Installera absolut aldrig något du inte vet är säker. Aldrig någonsin.