Crytek till attack mot populär modd – hotar med advokater

crysis remastered triology

Moddaren Frans Bouma hotas med legala åtgärder om han inte slutar distribuera sin fotomodd för Crysis. Det avslöjar Bouma genom att dela en skärmdump från Cryteks PR-ansvarige Adam Grinsell.

I meddelandet till Frans Bouma står att Crytek inte acceptera några moddar överhuvudtaget till Crysis Remastered Triology enligt spelutvecklarens EULA. I nästa andetag hotar Adam Grinsell med att ta ärendet till företagets advokater om Frans Bouma inte tar bort sin modd.


Läs mer: Nya Crysis Remastered släpps i september – kan köras i 8K

Moddaren säger sig vara chockad över meddelandet från Crytek och säger att han har fått positiv återkoppling på sitt arbete från andra spelutvecklare. Tidigare har fotomodden även släpptes till populära spel som A Plague Tale: Innocense, Devil May Cry 5 och NieR Replicant ver.1.22474487139.

I was shocked that I received a letter like that, including legal threats over tools that add a photomode and camera tools to a game, as I had only received positive reactions from game developers/studios till now.

Frans kommenterar händelsen till Kontaku

Frans Bouma säger att hans fotomodd bara lägger till ett fotoläge i de spel som saknat ett sådant från början. Och att han inte tjänar några pengar på försäljning av moddar (han har dock en Patreon för den som vill ge stöd åt hans arbete).

För att undvika en strid med Crytek över modden i fråga så har Frans valt att ta bort den helt.

Efter att nyheten om modden fått spridning valde Crytek att gå ut med en ursäkt på den officiella Reddit-sidan r/Crysis. Men inte utan att det upplevs som många som ett halvhjärtat försök att rädda ansiktet.

Crytek har en historia av kontroverser bakom sig. Bland annat har spelutvecklaren beskyllts för att inte betala sina anställda, de har stängt flera studior utan förvarning och stämt utvecklaren av Star Citizen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.