Copyswede i hetluften – Elektronikbranschen vägrar betala avgifter

copyswede-logo

Copyswede har varit i hetluften ända sen de började tvinga på företagen den omstridda privatkopieringsavgift som tagits ut under en längre tid nu. Tanken var att denna avgift skulle kompensera artister när deras musik piratkopierades och sen unsprungstanken formades har Copysweden infört mer och mer krav på elektronikbranschen.


Det hela har gått så långt att företagsgiganten Sony nu drar Copyswede till Lunds tingsrätt för att slippa betala avgiften – och man är inte ensam om att hoppas på ett positivt utslag där. Elektronicbranschens VD Klas Elm uppmanar alla sina medlemmar att inte betala utan istället bojkotta alla avgifter som Copyswede försöker kräva in.

Något som gör det hela väldigt intressant är att Copyswede inte är en myndighet utan bara en intresseorganisation. Det betyder att de inte borde ha någon laglig befogenhet att kräva in avgifter på det här sättet – något som nu alltså prövas i en första instans.

Då intresseorganisationen representerar en bransch medan Elektronikbranschen representerar en motpart så kan den sistnämnda helt enkelt välja att väga betala tills en domstol prövat ärendet. Många är med på att lagstiftningen måste ses över och räkna med tunga protester om Copyswede får med sig tingsrätten. Vad tror ni – får vi räkna med fortsatta avgifter i framtiden?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.