Chromecast stöder 802.11n – men inte 5 GHz-bandet!

google chromecast gen1
Första generationens Chromecast-modell.

Chromecast må vara en riktigt billig sak, men den fyller sitt syfte och med små förbättringar kan den fungerar riktigt bra för alla som vill strömma video och ljud till en tv. Prislappen på 35 dollar visar dock en sanning som kanske smärtar mer än man hade önskat och att Chromecast inte gillar WiFi 802.11n är en av dem.

Även om det faktiskt finns stöd för 802.11n så klarar Chromecast bara att arbeta i 2,4 GHz-bandet och inte i 5 GHz. Det förstnämnda bandet är också det mest använda idag med längre räckvidd och större penetrationsförmåga genom väggar, men 5 GHz har bättre bandbredd och kan flytta mer data på kortare tid.

Den som inte redan har en router som klarar WiFi 802.11n och planerar att skaffa en sådan bör tänka på en mycket viktig funktion – den måste klara att hantera anslutningar till 2,4- och 5 GHz-bandet samtidigt. I princip ska alla nyare modeller göra detta utan problem, men dubbelkolla gärna i butik.

Vidare om Chromecast så rekommenderas att man håller koll på var routern står och om den kan flyttas för att ge en bättre signal om ett dåligt uppspelningsresultat visar sig. Det finns även signalförstärkare och ofta bättre antenner som kan anslutas till de bättre routrarna. Kolla lite och se – vad passar bäst för dig?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.