Chromecast svår att använda i publika nätverk

chromecast-stor


Om du har en Chromecast och undrar varför den inte fungerar på hotellet där du bor eller ditt lokala café med en WiFi-anslutning så finns en mycket enkel förklaring. För att enheten ska fungera måste det finns stöd för kommunikation från enhet till enhet i nätverket du använder – och inte alla publika nätverk klarar detta.

Många nätverk som man måste betala extra för att använda, som på sjukhus och hotell, används ibland något som heter ”AP/Client isolation”. Detta stoppar effektivt kommunikationen mellan olika enheter i ett nätverk för att hindra hackerattacker och liknande. Så din laptop och smartphone kommer inte heller att kunna prata med varandra över WiFi.

För att Chromecast ska fungera måste man hitta ett ställe som erbjuder internet via en vanlig ethernetport (lycka till med letandet) och samtidigt ha en AirPort Express basstation för att dela ut ett eget WiFi. Om dessa två är tillgängliga samtidigt så är det bara att ansluta och köra igång som vanligt. Om inte – otur! Bara att hoppas på bättre lycka på nästa ställe.

Det finns även möjligheter om man har ett eget MiFi med sig, det vill säga en trådlös WiF-accesspunkt, eller en Windows-dator som kan skapa ett eget nätverk med hjälp av mjukvara som Connectify. Det är inte med all säkerhet att det fungerar för Chromecast men kanske ändå värt ett försök. Om du har en Chromecast – har du försökt få det att fungera på ett publikt nätverk?