Chromecast (2020) har INTE stöd för Google Stadia – än

google stadia logo

Har du sett nya Chromecast (2020) med Android TV och fjärrkontrollen, och undrar om den fungerar med speltjänsten Google Stadia? Då har vi tyvärr dåliga nyheter – som kanske byts mot bättre nyheter inom kort.

Google har bekräftat att Chromecast (2020) inte fungerar med speltjänsten Stadia från start. Varför så är fallet har Google inte avslöjat, men det spekuleras i att den nya mjukvaran i senaste modellen är problemet.

Mer specifikt att Android TV som nya Chromecast (2020) använder har en högre fördröjning (så kallad latency) som de äldre Chromecast-modellerna inte har. Anledningen är att Chromecast, Chromecast 2 och Chromecast Ultra har en annan, mer avskalad mjukvara med mycket mindre komplexitet.

Anledningen till att Android TV är mer komplex är för att det är ett komplett mediacenter med stöd för appar. De tidigare Chromecast-modellerna kunde bara spela upp media som strömmas via mobiltelefoner, surfplattor eller datorer – något som inte behövs längre med Chromecast (2020).

google chromecast 2020 1

Och den lilla (läs: stora) skillnaden kan vara så påverkande att fördröjningen vid strömmade spel ökar markant.

Här kan nämnas att om du köper Chromecast (2020) så är du inte helt utelåst från Google Stadia för det. Det är faktiskt möjligt att tvinga en installation av Stadia via så kallad sidoinladdning, eller sideloading på engelska.

Det betyder helt enkelt att du tar en installationsfil för Android och kör den på enheten trots att Google säger att du inte ska göra det. Väldigt förenklat.

Om du vill vänta på officiellt stöd för Google Stadia till Chromecast (2020) så kan du tvingas vänta en bra bit in i 2021. Sannolikt kan stödet under årets första hälft, men det är oklart exakt när.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.