Chrome, Firefox och Opera behåller stödet för Windows XP

chrome-firefox-opera-loves-window-xp

Tre webbläsare behåller stödet för Windows XP


När Microsoft inte längre erbjuder sin support för Windows XP efter april nästa år så kommer det inte heller att släppas några uppdateringar till operativsystemet. Med tanke på att Windows XP är mer än tolv år gammalt så kanske det inte är så konstigt om Redmond-företaget vill se att kunderna uppgraderar till åtminstone Windows 7 eller nyare.

Tyvärr kommer slutet på supporten innebära att mängder av företag som inte vill eller kan uppgradera lämnas vind för våg utan nya säkerhetsfixar. Turligt nog så står åtminstone utvecklarna av webbläsare bakom Windows XP ett tag till efter april nästa år – något som kan betyda mycket för de som envist biter sig fast i den gamla tekniken.

Bekräftat är att Chrome, Firefox och Opera fortsätter att uppdateras även ett tag efter att Microsoft sagt adjö. Exakt hur länge det rör sig om vill varken Google, Mozilla eller Opera gå ut med, men det är ändå tacksamt att de kommer fortsätta täppa säkerhetshålen som hittas i sina webbläsare även till Windows XP. Och om man tänker efter så är det ju inte alls konstigt att de kommer att fortsätta.

30 procent av marknaden för Windows XP

Windows XP har idag cirka 30 procent av marknadsandelarna med bara Windows 7 framför sig (med cirka 46 procent) och man räknar med att många stannar kvar ett bra tag till. Att då som utvecklare gå ut med att man lägger ner allt sitt stöd när Microsoft gör det, ja det är som att skjuta sig själv i foten med en stridsvagn tio gånger om. Det vore riktigt, riktigt otänkbart dåligt.

Undantaget är kanske Internet Explorer som visserligen får nya versioner varje år men som bara går att få i sin senaste skepnad med en av de nyaste Windows-versionerna. Vill du köra Internet Explorer 10 eller 11? Bara att installera Windows 7 eller Windows 8/8.1 och lägga allt annat bakom dig. Om det är värt det jämfört med exempelvis Chrome? Inte en chans.

Apple med Safari-webbläsaren då? I skrivande stund finns ingen officiell information om hur de tänker göra med Windows XP.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.