CamScanner – så farlig är appen

camscanner logo 2019

CamScanner är en populär Android-app för att skanna dokument med kameran i mobiltelefonen. Det är också den senaste appen att tas bort från Google Play Store på grund av skadlig kod.


  • Hade en trojan som medföljde flera uppdateringar i juni och juli 2019
  • Inga bevis på att någon faktiskt påverkats av trojanen
  • Utvecklaren tar till åtgärder mot tredjepartstjänsten AdHub
  • Lästips: Apple stoppar jailbreak med iOS 12.4.1

Är CamScanner farlig att använda?

Normalt sett är CamScanner helt ofarlig att använda. Applikationen är omtyckt, populär och anses vara generellt säker.

Med det sagt har CamScanner temporärt varit infekterad med potentiellt skadlig kod. Enligt säkerhetsföretaget Kaspersky handlar det om trojanen Dropper som noterades i CamScanner under juni och juli månad.

Trojanen Dropper är i sig själv inte farlig. Däremot kan syftet med Dropper användas till att infektera ytterligare skadlig kod på användarnas telefoner.

Läget ansågs så allvarligt att Google temporärt tog bort CamScanner från Play Store. Appen är i skrivande stund tillbaka – utan trojanen.


Hur är trojanen Dropper farlig på min mobiltelefon?

Trojanen Dropper kan enklast beskrivas som en dörr in till din mobiltelefon.

Med Dropper kan utvecklaren av CamScanner skicka in mer skadlig kod utan att du vet om det. Koden installeras på din telefon i bakgrunden och det behövs ingen uppdatering via Play Store för det.

Vad säger utvecklaren till CamScanner om det hela?

Utvecklaren har i ett publikt meddelande sagt att de tar avstånd från trojanen som fanns i koden till CamScanner.

Istället skyller de på en tredjepartstjänst kallad AdHub. Deras utvecklatkit som finns i CamScanner används för visning av annonser, och det är i detta utvecklarkit som CamScanner påstår att Dropper fanns.

Utvecklaren säger också att AdHub gjorde ”icke-tillåtna annonsklick”, samt att de tänker undersöka vilka åtgärder som kan göras rent legalt mot tredjepartstjänsten.

Jag hade CamScanner på min mobil i juni/juli – vad är riskerna nu?

Det finns ingen uttalad risk idag, även om du hade CamScanner på din mobiltelefon under juni eller juli månad.

I skrivande stund finns inga uppgifter som pekar på att appen stulit information, installerat direkt skadlig kod eller på annat vis komprometerat Android.

Och har du kvar CamScanner idag så har den redan uppdaterats för att ta bort trojanen igen.

Från uppdateringen som släpptes den 1 augusti 2019 (version 5.12.0.20190730) och framåt har Dropper varit frånvarande i appen.

Vilka alternativ till CamScanner finns?

Det finns en hel mängd skanner-appar för Android och iOS. Många mobiltelefoner har redan den funktionaliteten inbyggd i kamera-appen på telefonen.

Den vägen är du helt säker på att ingen skadlig kod kan smyga sig in. Dock betyder det lite extra klurande med delning till andra och du har inget bra, speciellt ställe där dina dokument kan sparas.

Annars finns så klart Adobe Scan och Microsoft Office Lens som två utmärkta alternativ. Även Evernote och Google Drive har inbyggd dokumentskanner om du föredrar det.

Vad är CamScanner?

CamScanner marknadsförs som en applikation för att skanna dokument, förbättar innehållet visuellt och dela med andra.

Appen har laddats ner fler än 100 miljoner gånger från Google Play Store.

Med CamScanner riktar du kameran mot ditt dokument och låter appen skapa en digital kopia. Innehållet behandlas för att lyfta fram kontraster och kanter så att du lättare kan se vad som sparats på bilden.

CamScanner hittar själv kanterna på dokumentet och beskär bilden efter det. Blev det fel kan du manuellt justera beskärningen.

Det går även att konvertera text i dokumentet till digital text med OCR-teknik.

Läs mer om CamScanner på den officiella webbsajten.