Camera+ 9 — bästa kamera-appen för iPhone är nu ännu bättre

camera plus 9 teaser

Det finns hundratals kamera-appar för iPhone men bara en får oss att må riktigt bra när vi använder den. Och det är utmärkta Camera+ efter den senaste uppdateringen som tar oss till version 9 — nu med stöd för iPhone 7 Plus, fotografering i råformat och redigering av den sistnämnda.

Camera+ har alltid varit en av våra favoriter och med version 9 blir kamera-appen mycket bättre. Speciellt för de som har nyare iPhone-modeller som iPhone SE, iPhone 6 eller iPhone 7. Camera+ har nämligen fått stöd för fotografering och redigering i råformat, eller RAW som man ofta säger.

Vad det betyder är att Camera+ skapar en bildfil som är mycket större än vanligare JPEG och som måste redigeras innan den kan delas på exempelvis sociala medier. I bildfilen finns mer information om ljusa respektive mörka partier i bilden vilket gör att du kan göra skuggor ljusare och mycket ljusa delar mörkare utan att det förstör bilden på samma sätt som med JPEG.

Du får mycket bättre möjligheter att redigera din bild och eventuellt rädda den där misslyckade fotograferingen i efterhand. Råformat är ingen allsmäktig lösning för alla fotoproblem, men den gör ditt liv mycket enklare när du vill efterredigera innan delning. Och redigera måste du då råformat ger en plattare bild än JPEG innan redigering med tunnare färger.

camera plus 9 raw file editing

Camera+ 9 har också fått stöd för iPhone 7 Plus vilket betyder att du kan använda båda objektiven på telefonen. iPhone 7 Plus har en optik i vidvinkel och en i teleläge. Tidigare kunde du inte välja vilken som skulle användas, men med version 9 kan du enkelt växla mellan vidvinkel och tele direkt i applikationen. Eller låta Camera+ automatiskt växla om det känns bra.

Slutligen har version 9 fått en funktion som kallas ”haptics majicks”. När du gör justeringar i Camera+ får du haptisk återkoppling från telefonen som reflekterar de justeringar som görs. Fysisk återkoppling alltså. Inget som påverkar bildkvaliteten på något vis, snarare är det en funktion för att berätta för dig via vibrationer i handen när något görs på telefonen.

Uppdatera din befintliga installation av Camera+ via App Store, eller ladda ner från samma appbutik. Observera att Camera+ kostar några kronor så den är inte gratis att använda. Vi tycker att det är värt varenda krona men läsa noga vad applikationen klarar innan köp om du är osäker. Vilken är din favorit sen tidigare? Kommentera gärna och berätta!

645 pro mk III raw testshot

645 PRO Mk III är galet avancerad

Konkurrenterna är nästan lika vassa

Camera+ är kanske vår favorit, men det finns flera riktigt vassa konkurrenter som är minst lika bra på att redigera filer i råformat. Snapseed är en sådan med både stöd för råfiler och en hel mängd enkla funktioner som snabbt göra dina fotografier bättre. Applikationen är inte designad för att ta bilder, men att redigera dem är något Snapseed gör ruskigt bra. Ladda ner gratis till iPhone från Apple App Store eller Android från Google Play Store.

Om du är ute efter full manuell kontroll över precis allt finns också 645 PRO Mk III att prova. En helt galet avancerad fotoapplikation med en manual på otroliga 62 sidor. Det här är applikationen för de som har tid och vill ha kontroll över varje liten del i fotograferingen. 645 PRO Mk III kostar i skrivande stund 40 kronor men är väl värd varenda krona — om du har tiden att lära dig hur applikationen fungerar i detalj. Ladda ner från Apple App Store.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.