WordPress.com har nu VR-stöd för visning av bilder och videor i 360 grader

Wordpress Logo

Använder du WordPress.com som din primära bloggplattform och samtidigt arbetar med VR-material — då har WordPress en spännande nyhet för dig. Webbsajten har nu introducerat stöd för video- och bildmaterial i 360-grader som fungerar på desktop, mobil och i VR-headset.

Upplevelsen kommer att variera något beroende på var materialet visas. På desktop kan du klicka och dra för att ändra synvinkel, mycket likt hur det fungerar på Facebook och YouTube idag. Med ett VR-headset kan du, som väntat, röra på huvudet så att materialet ändras efter hur du tittar.

Tittar du via en mobiltelefon blir det lite av en blandning av de båda. Har telefonen ett gyroskop kan WordPress komma åt detta så att bilden eller videon ändras efter hur du vrider mobiltelefonen. Stoppar du telefonen i ett VR-headset för mobiltelefoner, som Cardboard VR, blir upplevelsen likt ett VR-headset.

WordPress är inte på något vis först med VR-stöd men implementationen lär ge störst inverkan på marknaden. Enligt sajten uppskattas det kollektiva besöksantalet över alla bloggar på WordPress.com till runt 409 miljoner. Och att använda VR-stöd är mycket enkelt.

Allt du behöver göra är att implementera den bild du tänker visa med rätt så kallad shortcode. En liten textsnutt som läggs in i verktyget när du skapar (eller redigerar) ditt inlägg. Den kan exempelvis se ut så här:

[vr url=adress-till-bild.jpg view=360]

Enkelt förklaras berättar ”vr” för WordPress vilken funktion som ska användas, i det här fallet VR-stödet, ”url” pekar på vilken bildfil som ska användas och ”view” säger åt WordPress att materialet ska kunna visas i 360 grader. Svårare än så är det inte.

panorama wordpress pluginBild som visas i panoramaläget på WordPress.com

Om du inte vill visa en bild i 360 grader utan istället panorama, vilket är en extra bred bild, ersätter du ”360” med ”cinema” bakom alternativet ”view”. Det kan i så fall se ut så här istället:

[vr url=adress-till-bild.jpg view=cinema]

Stödet kommer att förbättras de kommande månaderna, inte minst för uppspelning av 360-video som i skrivande stund är i betafunktion. Men du kan redan idag prova alla nyheterna på din blogg. Bara logga in på ditt konto, skapa ett nytt inlägg och testa; du kan läsa mer om alla nyheterna i detta inlägg på WordPress officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.