Blockera internet för appar i Android med Triangle

triangle-android-front

Google har släppt en applikation kallad Triangle som gör att du kan blockera internetanslutning för specifika applikationer. Det går även att se hur mycket data som använts av hela telefonen och enskilda appar.

Triangle är designad för att göra det lättare för internetanvändare i länder där surfmängden inte är lika väl tilltagen som i Sverige eller USA. Därför är Triangle tillgänglig i Filippinerna just nu i ett första test.


Google har gradvis byggt in liknande funktionalitet, om än i mer begränsad form, i Android och Chrome. Webbläsaren har exempelvis läget ”Data Saver” som begränsar dataanvändningen.

Triangle erbjuder betydligt mer definierade inställningar som på ett mer specifikt vis ger dig kontroll över exakt vad som får använda internet och hur länge. Det går att välja permanent blockering av en applikation eller godkänd anslutning under kortare perioder på 10 minuter och 60 minuter.

Givetvis går det även att ställa in en applikation för permanent internetåtkomst om det är önskvärt. Ofta vill man inte blockera alla applikationer utan bara ett fåtal som är datahungriga.

Triangle Android

Och dessa får man praktisk överblick över i Triangle. Bara öppna applikationen och kolla vilka som drar mest data för dig. Klicka på applikationen och välj dina inställningar för åtkomst. I bästa fall kan du rädda åtskilliga hundra megabyte med surfdata från onödig användning.

Vill du prova redan idag kan Triangle laddas ner från populära APKMirror vilket är en samlingssida för installationsfiler till Android. Du finner Triangle här och besöker förslagsvis sidan direkt via din mobiltelefon. Nerladdningen bör starta direkt, annars klickar du bara på knappen för nerladdning.

Under installationen måste du godkänna att Triangle får skicka sms, ringa samtal, hitta din plats via GPS, använda internet och mer. Du måste även ge Triangle användningsåtkomst via inställningarna i Android. Välj vilken mobiloperatör du använder i listan som visas (eller mer troligtvis alternativet att du inte vet då inga svenska finns med idag). Klart!

Om du bara vill kolla vilka applikationer som äter data är det redan klart och redo att användas. Vill du däremot blockera dataanvändning blir det nu lite knepigare. Du måste nämligen godkänna att Triangle ansluter dig via VPN till Googles servrar. Det sker automatiskt efter godkännande, men kanske är inte alla bekväma med att låta alla surf gå via Google.

Provat Triangle? Skriv en rad och berätta hur det gick!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.