Microsoft tar AI till Raspberry Pi – släpper koden fri på Github

AI

Microsoft har tagit sin AI-teknik till Raspberry Pi. Målet är att kunna erbjuda högkvalitativ artificiell intelligens på även minimala enheter utan internetanslutning, som sprinklers och jordsensorer, för att göra dem mer kraftfulla än tidigare varit möjligt.


Raspberry Pi kanske är långt mer tekniskt kraftfull än en vattensprinkler, men det här är ett stort steg för Microsoft i utvecklingen. Idén till att utveckla företagets AI vidare till ”dumma” enheter kommer från Ofer Dekel som arbetar med att optimera AI-teknik för Microsoft Labs i Indien.

Ofer Dekel arbetade med att försöka stoppa ekorrar från att äta maten i hans fågelmatare när en idé slog honom. Genom att träna ett mindre AI-system till att automatiskt känna igen ekorrar och installera mjukvaran i en Raspberry Pi 3 kunde han få sin sprinkler att aktiveras automatiskt för att jaga iväg ekorrarna från mataren.

För att det hela skulle fungera behövde han komprimera nätverksparametrarna från 32 bits till bara ett fåtal bits. En annan teknik som användes var att ta bort alla onödiga algoritmer från koden som användes. I slutändan lyckades Ofer Dekel och hans utvecklingsgrupp skapa ett bilddetekteringssystem med hela 20 gånger snabbare igenkänning på en Raspberry Pi 3 än tidigare varit möjligt — utan att tappa i tillförlitlighet.

Vägen framåt är nu betydligt mer komplicerad än det tidigare varit. Gruppen har gjort stora framgångar med Raspberry Pi 3, men att ta nästa steg i utvecklingen är knappast enkel.


— Det finns helt enkelt inget sätt att ta djuplärande neurologiska nätverk, göra dem 10 000 gånger mindre resurskrävande och behålla samma nivå av tillförlitlighet. Det går inte att göra, säger Ofer Dekel.

För att lyckas åtminstone delvis måste gruppen nu utveckla helt nya varianter av AI som är effektivare, både prestanda och energimässigt, på strömsnåla enheter som Raspberry Pi. Något som är lättare sagt än gjort då få forskare faktiskt förstår exakt hur djuplärande verktyg fungerar.

I ett försök att göra tekniken och verktygen mer tillgängliga samtidigt som forskargruppen kan få inspiration från andra har både verktyg och algoritmer för AI-tekniken laddats upp på Github. Därifrån kan andra Raspberry Pi-användare fritt ladda ner och använda koden för egna ändamål, och gärna dela med sig av vad de skapat.

Forskaren Saleema Amershi säger i ett uttalande att valet att ge bort dessa kraftfulla maskininlärningsverktyg till vanliga människor är ett sätt att demokratisera AI. Och vi håller helt klart med.