Blizzard stänger ner största privatservern för World of Warcraft

world of warcraft logo

Blizzard har tvingat världens största privata server för World of Warcraft att stänga ner. Det betyder att fler än 800 000 registrerade användare nu får se sig om efter andra lösningar för att kunna spela vad man kallar vanilla-wow.


Det som gör att många vänder sig till privata servrar istället för de officiella från Blizzard är att man kan köra tidigare versioner av World of Warcraft. På servern Nostalrius kördes den version av spelet som kom precis innan första expansionen Burning Crusade.

Och den kommer att göra det fram till den 10 april 2016 – efter det släcks servern ner permanent efter hot om stämning från Activision-Blizzard. Anledningen till stängningen är dock kanske inte vad man skulle kunna tro.

Enligt Blizzard handlar det inte om förlorade intäkter utan istället om att det är emot deras regler. Kort och enkelt. Något utvecklarna bakom Nostalrius givetvis förstår. Alternativet är att ge sig i strid med Blizzard, vilken de inte lär vinna i någon domstol.

Stort intresse för ett orört World of Warcraft

Många är det som uppskattar att kunna gå tillbaka i tiden, till ett orört World of Warcraft i tidens begrynnlse innan de otaliga expansionerna började sätta sina spår i världen. Till ett tuffare och mindre förlåtande spel med större krav på spelarna.


Blizzard vet att det finns ett stort intresse för servrar med den första versionen av World of Warcraft och kanske kommer spelutvecklaren att öppna upp för sådana servrar i framtiden. Det är dock inget som kommer att ske inom en överskådlig framtid.

Kanske kommer de när företaget har tappat tillräckligt många spelare. World of Warcraft blöder spelare som inget annat spel och det lär kännas i plånboken. Tänk om de 800 000 spelarna hade funnits på officiella, stabila servrar istället med stöd från Blizzard.

Det är svårt att hitta samma engagemang hos företagen som hos deras fans, vilket vi tydligt ser i fallet med Nostalrius.

Blizzard borde anställa de som låg bakom den privata servern och ge spelarna det World of Warcraft som så många vill ha idag. Eller vad tycker ni?