Blackmagic Ursa Mini Pro 12K – spela in högkvalitativ video i 12K-upplösning

blackmagic videokamera ursa mini pro 12k

Blackmagic har släppt en videokamera med stöd för videupplösning i 12K. Prislappen är från 9 995 USD, vilket omräknat blir 113 000 kronor inklusive moms. Säg hej till Ursa Mini Pro 12K.

Den nya videkameran är en kraftfull uppgradering för Ursa Mini Pro-serien som tidigare klarade 4.6K som högst. Och för att klara 12K-upplösning används en ny Super 35-sensor med upplösningen 12 288 x 6 480 pixlar.

Ursa Mini Pro 12K klarar 12K-upplösning i 60 bilder per sekund eller 8K-upplösning i hela 110 bilder per sekund. Nöjer du dig med 4K-upplösning ökar bildvisningsfrekvensen till extrema 220 bilder per sekund.

Idag finns ingen som har en TV kapabel att visa full 12K upplösning. På sin höjd 8K som knappt har börjat nå ut på marknaden. Men det är inte 12K-skärmar som är målgruppen för den här kameran. Blackmagic säger att den högre upplösningen kan användas för att skapa en renare videofil 8K eller 4K. Alternativ beskäras utan kvalitetsförlurst.

blackmagic videokamera ursa mini pro 12k 1
© Blackmagic

En videokamera på den extrema nivå som Ursa Mini Pro 12K är inte bättre än optiken som finns på kameran. Backmagic erbjuder objektivfattningar för Arri PL, Canon EF och Nikon F. Det betyder att kameran kan använda Canon CN-E, Samyang Xeen, Sigma CINE och många andra populära objektivserier för professionell videoinspelning.

Andra detaljer är att Ursa Mini Pro 12K har inbyggda ND-filter och det finns en USB-C 3.1 Gen 2-port för supersnabb överföring till external SSD.

Som ovan nämnt är prislappen 9 995 USD, eller cirka 113 000 kronor inklusive moms. Och då ingår inte objektiv till videokameran. Den som nöjer sig med 6K-upplösning för 4K/fullHD-projekt går det att komma ner i pris med Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K. Då stannar priset på betydligt mer respektabla 25 000 kronor här i Sverige.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.