Betala för prenumerationer på poddar i Spotify – snart en möjlighet

Spotify kan låta användarna prenumerera på betalda poddar

Spotify Logo

Efter att Apple visade en ny funktion i podd-appen Podcaster så kan Spotify ta efter. Och det handlar om möjligheten att prenumerera på poddar.

Det är webbsajten Wall Street Journal som rapporterar att Spotify kan kopiera Apples funktionalitet. Eller, åtminstone inkludera en liknande lösning i sin egna app.

Lästips: Spotify HiFi – högupplöst musik i lossless CD-kvalitet (video)

Målet ska vara att låta skaparna av podcasts ta betalt för sina avsnitt direkt via appen.

Spotify ska låta poddarna bestämma sina egna priser, men vi gissar att musikjätten tvingar dem att hålla sig inom specifika gränser.

Apple har valt att kräva 30 procent av varje prenumeration, men här menar Wall Street Journal att Spotify tänker låta poddarna behålla hela summan.

Idag finns inget officiellt uttalande från Spotify om uppgifterna från Wall Street Journal.

Men vad vi vet så kan ett officiellt avslöjande ske redan under nästa vecka, så kanske behöver vi inte vänta speciellt länge innan Spotify gör ett uttalande.

Lästips: Så mycket kostar Spotify (2021) – nya priser

Joe Rogan bytte till Spotify – tappade stort i sökningar

Att låsa sig till en ensam tjänst för sina poddar som Joe Rogan kan vara lockande. Speciellt om en tjänst som Spotify lockar med garanterade pengar i utbyte mot exklusivitet.

Det kan också vara förödande för varumärket. I fallet för Joe Rogan indikerar ny statistik att sökningar efter hans podd minskat med 40 procent sedan han gjorde podden exklusiv på Spotify.

Dessutom valde Spotify att ta bort 42 avsnitt, vilket ytterligare kan ha bidragit till det minskade intresset.

Det är oklart om Spotify tänker kräva exklusivitet för att användarna ska kunna prenumerera på betalt innehåll, men det låter inte som ett orimligt eller ens oväntat krav.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.