Begränsningarna med Apple TV 4K – klarar inte Dolby Atmos & 4K på YouTube

Apple TV 4K

Om du planerar att köpa en Apple TV 4K bör du veta om en tämligen stor begränsningen med mediaspelaren. Du kan nämligen inte ladda ner och titta på 4K-filmer – det går endast att strömma dem.

Det betyder att alla filmer som du redan har i HD eller full-HD på hårddisken inte kan användas. Detta då Apple automatiskt gör om kompatibla filmer till 4K och därmed gör dem omöjliga att spela upp från hårddisken.

Istället måste du välja dem från listan och strömma filmen varje gång den ska ses. Anledningen är inte känd från officiella håll, men det finns en misstanke om att Apple inte har tillåtelse att lagra 4K-material för filmbolagen.

Det kan också vara så att 4K-filmer tar upp så mycket utrymme att det inte blir gångbart att lagra dem på Apple TV 4K. Den lilla mediaspelaren har endast 32GB eller 64GB lagringsutrymme, och även om filmerna inte håller Ultra HD Bluray-kvalitet så tar de stor plats.

En annan begränsning som Apple inte vill prata högt om är att Apple TV 4K inte kan spela upp 4K-filmer från YouTube. Detta då mediaspelaren inte stöder Google VP9 som är formatet för YouTubes högupplösta videor; Apple TV 4K använder inkompatibla H.264/HEVC. Samma anledning som varför Safari på macOS och iOS inte klarar 4K-material på YouTube.

Vidare finns inget stöd för Dolby Atmos i Apple TV 4K. Ett stöd som visserligen kommer att ges vid ett senare tillfälle med en uppdatering till mediaspelaren, men som idag är en stor begränsning för de med OLED-tv från LG. Vi vet att Apple har planer på implementation av Dolby Atmos-stöd, men när det kommer är ännu oklart.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.