Bedragare som använder Swish drabbar butikerna

swish-logo

Handeln drar öronen åt sig kring Swish och tar bort betalmetoden. Det är den generella känslan efter att flera tunga aktörer inom handeln meddelar att de inte vill erbjuda Swish.

Anledningen? En falsk Swish-app som visserligen är identisk med den äkta appen, men som inte utför betalningen trots att det ser så ut. Och handlare får inte omedelbar bekräftelse på betalningar.

Handlaren tror att betalningen är gjord – får inte en krona

Du kanske ser problemet här? Bedragaren kan låtsas att utföra betalningen, trycka på skärmen så att appen gör sina animationer och voila – handlaren tror att betalningen är gjord.

Till en början användes fejk-appen främst till att köpa småsaker. Som läsk och godis. Därifrån eskalerade problemet snabbt.

Nina Jelver är säkerhetsexpert på Svensk Handel. Hon säger att man först trodde att det bara var unga som använde fejk-appen. Idag vet de att användandet även ökar bland de något äldre.

Och problemet är så stort att vissa butiker helt slutar med Swish som betalningsmetod.

Bland annat har flertalet ICA-handlare tagit bort Swish. Även Coop och Hemköp rapporterar om att de har drabbats.

Ny app visar betalningen i realtid (för handlaren)

Det är så klart beklagligt att ett så populärt och välanvänt betalsystem kan ha en så allvarlig sårbarhet att handlarna inte vill använda den. Och att inte få omedelbar bekräftelse på betalning är i vår mening helt galet för vilken handlare som helst.

Tacksamt nog är lösningar på gång enligt Swish.

Urban Höglund är vd på Swish och han säger att större aktörer bör integrera betalmetoden i sina kassasystem medan mindre handlare kan använda en ny app som visar att pengarna kommer in i realtid.

Via Breakit

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.