Bättre skydd mot spam med Gmail – Google stärker försvaret

Gmail Logo

Artificiella neurologiska nätverk mot skräppost

Det är inte konstigt om du aldrig ser skräppost i din inkorg hos Gmail. E-posttjänsten från Google är otroligt effektiv på att sortera bort allt skräp som man aldrig vill se. Nu vill Mountain View-företaget ta nästa steg i kampen mot oönskade e-postmeddelanden och förstärker försvaren med hjälp av artificiella neurologiska nätverk.

Adaptiva filter på individnivå

I ett blogginlägg säger Googles produktansvarig Sri Harsha Somanchi att 0,1 procent av all e-post i inkorgarna är skräppost medan så få som 0,05 procent av alla legitima meddelanden placeras felaktigt i skräpkorgen. Siffror som Somanchi menar kommer att bli bättre med hjälp av samma teknik som finns bakom Google Sök och Google Nu.

Tack vare att adaptivt filter mot skräppost kan Gmail lära sig hur du använder tjänsten och på ett smart sätt sortera bort allt oönskat. Detta då skyddet arbetar på individnivå för att ge en så nära och skyddande upplevelse som möjligt.

Samtidigt lär sig det omfattande skyddet av de individuella och gör hela muren kring Gmail starkare för varje uppfattat skräppostmeddelande.

Dåligt skrivna skräppostmeddelanden

De allra flesta meddelanden som är ute efter att skada användarna på något sätt är riktigt dåligt skrivna. De är fulla med länkar, stavningen brister ofta rejält och det är tämligen uppenbart att avsändaren har helt andra intentioner än vad innehållet vill ge sken av. Åtminstone är det så med engelska skräppostmeddelanden.

På senare tid har det även börjar komma välskrivna nätfiskebrev på svenska som är mycket svåra att särskilja från seriösa. Ett exempel är hur Netflix utnyttjades av bedragare där nätfiskebrevet var identiskt med Netflix originalbrev vid avslut av tjänsten. Skillnaden låg i länken med vilken mottagarna kan klicka på för att återaktivera tjänsten; en länk som absolut inte gick till Netflix utan till en liknande sida med fält för inmatning av betalkortsinformation.

Mycket lurigt och garanterat tillräckligt bra för att någon ska luras att fylla i sina uppgifter. När det är gjort kan bedragarna ta del av dessa för att handla eller sälja vidare.

Vad tycker ni?

Det är positivt att Google nu tar ytterligare krafttag mot skräppost och stärker sina försvar för de miljontals användare världen över som använder Gmail.

Hur tycker du att Googles skydd fungerar? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.