Spotify tvingas till högre priser av Apple

apple-music-logo


Prenumerera på Spotify via Apple – det blir dyrare än du kanske tror

Apples höga provisionsavgifter tvingar tjänsteleverantörerna att öka sina priser. För Spotify betyder det att man inte betalar 99 kronor som är brukligt utan hela 129 kronor per månad; detta för att musiktjänsten ska få samma utbetalning som prenumerationer utanför IOS och OS X.

Problemet har blivit så diskuterat att amerikanska FTC nu planerar att granska Apples avgifter för att se hur den påverkar konkurrensen. Inte konstigt med tanke på att Music, Apples egna musiktjänst, inte har något provisionspåslag (vilket givetvis är förståeligt) vilket kan användas för att locka över de som tycker att Spotifys pris är för högt.

Gå via Spotifys webbsajt

Det hela har också gjort att Spotify försöker få sina användare att prenumerera på musiktjänsten via egna webbtjänsten snarare än via IOS-appen. På så vis blir det normalpriset för användarna och Apple får ingen provision.

Federal Trade Commission kommer inte att starta någon officiell utredning i skrivande stund men bara att de börjat närma sig ämnet är nog obekvämt för Apple. Inte minst då FTC redan haft möte med flera berörda aktörer som uttryckt oro över det hela.


Bakslag för Apples intäkter

Med all sannolikhet kommer det hela inte leda till något men ska man gå den för Apple teoretiska, apokalyptiska vägen kan FTC tänkas tvinga Apple att sänka sin provision. Det vore ett kraftigt bakslag för Apples intäkter och bättre för utvecklarna som eventuellt kan få ut mer av försäljningen.

Tills vi får en förändring så tvingas Spotify ta ut en högre avgift via Spotify-appen på IOS; köp inte er prenumeration via denna då det är ren sponsring av Apple. Gå via Spotifys officiella webbsajt istället.