Asus ThunderboltEX II är andra generationens instickskort för Thunderbolt 2 och utlovar hastigheter upp till 20 Gbps via en eller två portar (ThunderboltEX II DUAL).
Serien kommer till en början med två olika varianter av instickskortet där man får en eller två portar. Den med bara en port använder kontrollkretsen Intel DSL5320 och den med två portar använder Intel DSL5520.
För att överhuvudtaget kunna använda dessa instickskort behövs ett moderkort med en speciell kontakt för användning av lågnivågränssnittet. Bland de som stöds finns bland annat Sabertooth Z87, Z87-PRO och MAXIMUS VI Extreme.
För en komplett lista över moderkort som stöds kan ni besöka den officiella hemsida för ThunderboltEX II. Nämnvärt är också att man även får en eller två DisplayPort-portar beroende på vilket kort man väljer. Det med följer också den kabel som behövs mellan instickskort och moderkort.
Drivrutinerna som behövs finns till Windows 7 (32/64-bit), Windows 8 (64-bit) och Windows 8.1 (64-bit).
Thunderbolt 2 dominerar USB 3.0
Trots att Intel medvetet håller priserna uppe så är Thunderbolt en mycket viktig komponent för framtiden. Inte bara då prestandan är otroligt bra jämfört med vad exempelvis USB 3.0 utan även för att man kan seriekoppla flera enheter till varandra och sedan till en enda port. Så din skärm och externa hårddisk behöver alltså bara ta upp en plats och inte två.
Givetvis vet jag att det finns USB-hubbar att köpa, men dessa betyder en extra dosa på skrivbordet och inte sällan kräver de extra strömanslutning. USB behöver utvecklas för att möta framtiden och även om man fördubblar hastigheten i gränssnittet, vilket är att vänta under 2014, så når man bara hälften av vad Thunderbolt 2 klarar.
Om bara Intel väljer att släppa på kretspriserna så kan gränssnittet få ett stort genomslag hos moderkortstillverkarna, något som lär göra tillbehörsutvecklarna intresserade. Att Intel inte vill se Thunderbolt i lågbudgetprodukter är känt sen tidigare, men kanske det är dags att släppa den höga hästen och komma ner på jorden nu.
Gör Thundetbolt-gränssnittet mer tillgängligt och gör det snart!
Lämna ett svar
Visa kommentarer