Är OnePlus 7 och OnePlus 7 Pro vattentäta?

oneplus ip rating oneplus7

Fråga: Är OnePlus 7 och OnePlus 7 Pro vattentäta?
Svar: Båda modellerna är tåliga mot väta och damm. Men de har ingen IP-certifiering eftersom OnePlus inte ville betala för certifieringen.

Både OnePlus 7 och OnePlus 7 Pro är vatten- och dammtåliga, enligt tillverkaren. Företaget demonstrerade detta i en promotion-video som visade hur en mobiltelefon släpptes i en stor hink med vatten.

Men helt vattentäta är de inte. Och OnePlus är tydliga med att de inte har några garantier för fuktskador om du får vatten på din mobiltelefon.

Medgrundaren Carl Pei säger på det officiella forumet att OnePlus har fått stor återkoppling kring IP-certifiering av de nya mobiltelefonerna. Och att det finns en mycket bra anledning till att OnePlus inte skaffat en sådan.

IP-certifiering kostar pengar.

En kostnad som Carl Pei menar kan hamna hos konsumenterna om de hade skaffat en IP-certifiering för båda telefonerna. Så istället för att ge oss en globalt erkänd certifiering så får vi en video som visar hur en telefon släpps i vatten. Och en varningstext som säger att vi absolut inte ska göra samma sak.

OnePlus har inga garantier som täcker fuktskador och vill inte heller garantera någon tätning mot just fukt heller.

Därför är det bra att ha en IP-certifiering

Att ha en IP-certifering garanterar inte att en pryl är helt vattentät och aldrig kommer fuktskadas.

Däremot ger IP-certifieringen två indikationer som visar att 1) den har testats av en oberoende part och 2) nivån av vatten- samt dammtålighet.

Två mycket vanliga IP-klasser för mobiltelefoner är IP67 och IP68. De betyder att den klassificerade mobiltelefonen är helt dammtät och klarar nersänkning till 1 meters djup i upp till 30 minuter.

Det betyder inte att du ska göra det. Inte heller garanterar det att mobiltelefonen klarar sig i exakt 30 minuter under vatten. Däremot visar det att du bör kunna tappa din telefon i poolen eller badkaret och klara sig till du plockat upp den igen.

IP54 är en annan populär IP-klassificiering som ofta används till belysning för badrum- och utomhusbruk.

Den klassificeringen betyder att damm kan tränga in i prylen, dock utan att orsaka skada, och att den klarar vattenstänk (tänk duschstänk och regn). Dock inte nedsänkning i vatten.

De tre klassificeringarna ger en tydlig indikation på vad prylen ska klara och hur du bör använda den. OnePlus däremot tycker inte att tydlighet är det viktigaste i det här fallet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.