Är Minecraft gratis? (Här är svaret)

Minecraft

Svaret är: Nej, Minecraft är normalt sett inte gratis. Oavsett om du vill spela på din dator, mobiltelefon, surfplatta eller spelkonsol så kostar det officiella spelet från några tior och upp till flera hundra kronor. Men det finns några knep för att spela gratis.

Läs mer: Microsoft-konto ett måste om du spelar Minecraft: Java Edition

Så mycket kostar Minecraft

Vi börjar med priset på Minecraft. Om du vill köpa spelet till dator så finns två versioner:

Köper du till mobilen kostar Minecraft lite mindre:

Tänk på att det är ungefärliga priser. Microsoft kan ändra priserna när som helst, så se dem som riktpriser.

Så spelar du Minecraft gratis

Det går faktiskt att spela Minecraft helt (eller nästan helt) gratis. Tyvärr inte utan vissa nackdelar, men om du inte har provat än och vill testa före ett köp så går det att komma undan riktigt billigt innan du tar fram plånboken.

Ladda hem en provversion

Microsoft erbjuder provversioner av Minecraft som gör att du kan testa fullversionen helt kostnadsfritt under en begränsad tid. Provversionen finns att ladda ner till Windows, Android och Playstation.

Spela med Game Pass

Har du inte Game Pass idag? Då kan du starta en månads testperiod för bara 10 kronor och spela Minecraft under hela den tiden. Innan testperioden löper ut kan du när som helst säga upp abonnemanget på Game Pass så att du slipper betala för ytterligare en månad till fullpris.

Testa en tidig version i webbläsaren

Den officiella Minecraft-sajten tillhandahåller en kostnadsfri version av Minecraft direkt i webbläsaren. Det är en tidig version (en av de första) som ska ge lite nostalgikänsla hos de inbitna fansen. Men om du aldrig provat Minecraft tidigare så får du också en känsla av hur det moderna spelet är, även om mycket har hänt sedan version 0.0.23a (i skrivande stund är senaste versionen 1.18.1).

Prova helt gratis här.

Via skolan

Går du i skolan kanske just din skola har tillgång till Minecraft. Microsoft/Mojang har speciella erbjudanden för skolor som vill ha tillgång till spelet i form av Minecraft Education Edition. Prata med din lärare och se om just din skola har ett avtal om Minecraft.

Läs mer om Minecraft Education Edition här.

En skarp varning om att ladda ner Minecraft gratis

Undvik att ladda ner Minecraft från någon annan sida än den officiella Minecraft-sidan, eller någon av de officiella app- och spelbutikerna som finns till Windows, Xbox och Playstation. Det cirkulerar många fejkappar med Minecrafts namn som preparerats med skadlig kod (så kallad malware), och risken är att du infekterar din dator eller mobiltelefon om du installerar dem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.