Är Google Pixel 7 & Pixel 7 Pro vattentät / vattentålig?

Google Pixel 7

Nu när Pixel 7 och Pixel 7 Pro släppts officiellt i Sverige så kanske du är intresserad av att köpa en av mobiltelefonerna. Innan du gör det så bör du veta om de klarar vatten lika bra konkurrenterna.

Båda modellerna är IP68-klassade vilket betyder att de klarar vatten riktigt väl. Så pass att du kan använda mobiltelefonen i regn och även tappa den i exempelvis badkaret utan att den tar skada.

Lästips: Hur lång batteritid har Google Pixel 7 & Pixel 7 Pro?

Pixel 7 och Pixel 7 Pro kan nedsänkas i vatten (men gör det inte)

Enligt den officiella IP68-klassningen så kan Pixel 7 och Pixel 7 Pro nedsänkas till 1,5 meter i vatten upp till 30 minuter utan att skada.

Tänk på att vattentåligheten testas i labbmiljö och inte nödvändigtvis motsvarar verkliga förhållanden. Vattentåligheten försämras med tiden och saltvatten påverkar mer än sötvatten.

Att Pixel 7 och Pixel 7 Pro har en IP68-klassning är inte förvånande då föregångarna i Pixel 6-serien också har det.

Dessutom är IP68 den vanligaste klassningen bland mobiltelefonerna i premiumklassen; om Pixel 7-serien på allvar ska konkurrera så kan de inte ha en sämre vattentålighet än exempelvis Samsung Galaxy S23 och Apple iPhone 14.

Minska risken för skador med ett åtsittande skal

Vanliga skal skyddar inte nämnvärt mot vatten eller damm. Däremot hjälper de mot stötar och slag som riskerar att spräcka baksidan, kanterna eller i värsta fall skärmen (skaffa ett bra skärmskydd av härdat glas, det hjälper din mobiltelefon att hålla sig fräsch och repfri längre).

Det finns tåliga skal som täcker ordentligt runt om – även vid USB-porten och högtalarna så att vatten inte tränger in där. Den här typen av skal tåler mer och skyddar bättre, men de kostar i regel mer pengar och lägger på extra runt mobiltelefonen så att den upplevs som mer skrymmande.

Här köper du Google Pixel 7 & Pixel 7 Pro

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.