Är din virtuella assistent en säkerhetsrisk?

Virtuella assistenter blir mer och mer populära i folkhemmen, men frågan är om dessa teknologiska under är en säkerhetsrisk? Ny teknologi öppnar upp möjligheter för intrång, och det är svårt att hålla reda på vad man ska göra för att förhindra detta.

Att dölja sin IP adress hjälper mot intrång för dessa apparater, men det finns tyvärr många andra sätt för att dra nytta av dess säkerhetsbrister. Tillverkarna kämpar ständigt för att försöka förhindra intrång, men hackarna lyckas ständigt att hitta nya vägar att gå. En kapplöpning om vem som hinner först, hackaren eller tillverkaren. Man hoppas på att tillverkaren hinner först med att lösa problemen, men så är tyvärr inte alltid fallet.

Vad är en virtuell assistent?

En virtuell assistent, eller smart högtalare, är en smart enhet som med hjälp av röstkommandon utför en rad av olika funktioner. Dessa enheter kan t.ex. sätta igång musik, svara på frågor eller sätta på TV:n, och allting sköts via röstkommandon. Det finns många olika leverantörer av dessa enheter, men de kändaste varianterna just nu är Google Home och Amazon Echo. Tekniken är relativt ny, och har därför inte hunnit bli 100% säker, men frågan är om den någonsin verkligen blir det. Vill ni hitta mer kvalitativ information om smart högtalare så hittar ni det hos idg.

Vad finns det för olika säkerhetshot?

Det finns massor av olika virtuella assistenter, och de flesta, eller alla kommer med en rad av olika säkerhetsbrister. För att skydda sig krävs det att man har information om hur man skyddar sig på ett effektivt sätt. Dessa enheter är oftast kopplade till internet, och det är här som intrången oftast sker. Om anslutningen inte är säker så kan utomstående människor få tillgång till enhetens operativsystem, vilket betyder att man kan förlora känsliga uppgifter, eller att de får tillgång till mikrofonen. Om hackaren får tillgång till mikrofonen så kan inspelningar skapas, vilket kan få allvarliga följder för användaren.

Vi människor hör tyvärr inte allting, och hackare har hittat ett sätt för att utnyttja detta. Med väldigt höga frekvenser manipuleras dessa enheter att utföra vissa kommandon, som t.ex. att sprida känslig information eller att logga in på ett konto. De höga frekvenser som används kan höras av vissa djur, t.ex. delfiner, och därför har den här metoden fått det passande namnet “Dolphin Attacks”.

Dessa virtuella enheter är ofta tillgängliga för utomstående applikationer som installerar olika funktioner, t.ex. att sätta igång TV:n. Hackare använder sig utav något som kallas “voice squatting” för att dra nytta av detta. Detta fungerar på det sättet att hackare skapar en funktion som låter väldigt likt en riktig funktion. När man sedan försöker att aktivera den riktiga funktionen, som låter nästintill precis likadant som den falska versionen, så aktiveras istället den falska versionen. Resultatet blir att hackaren får kontroll över enheten, och kan därmed köpa saker, spela in röstinspelningar och mycket mer. Pcföralla belyser några av de viktigaste punkterna vad gäller säkerhet med dessa apparater.

Hur skyddar man sig mot dessa säkerhetshot?

Det finns flera sätt för att skydda sig, men här hittar ni de absolut viktigaste och enklaste sätten för att förhindra att ni råkar ut för intrång.

● Sätt lösenord på ditt nätverk
● Dölja IP adress med VPN
● Lär dig grunderna, läs manualen
● Var uppmärksam
● Anslut inte till samma nätverk som din dator och mobil

Ovanstående är en samling av några av de viktigaste punkterna för att skydda sin enhet mot potentiella intrång. Att sätta ett lösenord på sitt nätverk är både enkelt och effektivt. Det gör det betydligt svårare för hackare att komma över information som skickas till och från dina enheter. Om man sedan döljer sin IP-adress med hjälp av en VPN (kort för Virtual Private Network), så förbättrar man sina odds ytterligare (https://nordvpn.com/sv/features/hide-ip/). All kommunikation sker då under strikt kryptering, vilket skapar ett extra lager av säkerhet. En extra bonus är att all aktivitet från dina enheter blir väldigt svåra att spåra, då den IP-adress som enheten använder istället pekar till den server där den VPN man använder är registrerad.

Det är väldigt viktigt att lära sig vilka säkerhetshot som existerar, samt hur man skyddar sig mot dom. Man kan börja med att läsa manualen för att lära sig de absoluta grunderna om hur enheten fungerar, och därefter rekommenderas det att man läser på ytterligare för att få reda på vilka potentiella hot som existerar. Att sedan ta aktiva steg för att lära sig de senaste tekniker som finns, leder till att man själv skyddar sig mot skadliga intrång genom att man får den kunskap som krävs. Var uppmärksam på misstänkta händelser, magkänslan har ofta rätt vad gäller sådana här saker. Koppla ur enheten, samt ta kontakt med support om du misstänker att någon utomstående har tagit kontroll över din enhet.

Slutord

Den här tekniken är som sagt väldigt ny, och har en lång väg kvar att gå innan den är någorlunda färdigutvecklad. Med tanke på hur snabbt tekniken utvecklas kan vi dock vara säkra på att framtiden ser spännande ut för dessa enheter.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.